Népszavazás: leadta az aláírásokat az MSZP

MSZP földeladások elleni népszavazást kérő petíciók leadása a Nemzeti Választási Irodánál 2016 június 28. NVI
MSZP földeladások elleni népszavazást kérő petíciók leadása a Nemzeti Választási Irodánál 2016 június 28-án
Vágólapra másolva!
Széleskörű ellenzéki összefogással összejött mintegy negyedmillió aláírás, ami ahhoz szükséges, hogy kiírják az állami földek értékesítését leállító népszavazást - jelentették be a szervezők, akik le is adták a Nemzeti Választási Irodánál az összegyűlt aláírásokat. A referendum azonban szerintük többről szól, mint a földek: az Orbán-kormány elmúlt hat évéről mondanak majd véleményt az emberek.
Vágólapra másolva!

Két kocsival hordták be a Nemzeti Választási Iroda (NVI) épületébe a szervezők kedden az állami földek privatizációja elleni népszavazási kezdeményezéshez összegyűlt 28300 ívet, amin a magánszemélyként a referendumot kezdeményező MSZP-s Gőgös Zoltán szerint 240-255 ezer aláírás lehet, vagyis bőven megvan a törvényben előírt legalább 200 ezer érvényes szignó.

Gőgös - akit a párt hétvégi kongresszusán újraválasztottak az MSZP elnökhelyetesének - azt mondta, "ebből kötelezően kiírandó népszavazás lesz, ami nem csak a földről szól majd, hanem az a cél, hogy egy Fidesz-ellenes referendum legyen belőle". Az ellenzéki politikus szerint

Kezdeményezőként Gőgös köszönetet mondott az aláírások gyűjtéséért az MSZP mellett az Együttnek, az LMP-nek, az Élőláncnak, a PM-nek (Párbeszéd Magyarországért), a "lopásgátló" népszavazási kezdeményezést is elindító Kész Zoltánnak, a Liberálisoknak, a szakszervezeteknek is.

Érkeznek az aláírások - elől a kezdeményező, Gőgös Zoltán MSZP-elnökhelyettes Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az MSZP volt elnöke, Tóbiás József is megjelent, utódja, Molnár Gyula pedig azt mondta, "történelmi pillanat ez, hiszen mióta a közjogi rendszert átalakították, most először lehet demokratikus eszközökkel egy döntés megváltoztatására kényszeríteni a hatalmat."

Molnár Gyula pártelnök szerint együtt tud működni az ellenzék Fotó: Szabó Gábor - Origo

Szerinte az aláírásgyűjtés azt is megmutatta, hogy vannak ügyek, amelyekben széleskörű ellenzéki együttműködés valósítható meg - kerülte az összefogás kifejezést, mondván: azt 2014-ben lejáratták.

Lebontani a Fidesz világát

A PM-es Tordai Bence szerint a referendum szimbolikus jelentőségű lesz, mert "lebonthatja a Fidesz feudális világát."

Orbán Viktor és Habony Árpád karikatúrájával díszítették a dobozokat, amiben az íveket hozták Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az LMP-s Sallai R. Benedek arról beszélt: először fordulhat elő, hogy "az évek óta veretlen fideszes fiúk most elveszítenek egy szavazást." Az Élőlánc nevében Ács Sándorné azt mondta: "az aláírásgyűjtő dobozokban Magyarország sorsa van, az állami földek megmaradása a tét."

Kész Zoltán, Sallai R. Benedek, Ács Sándorné és Nyakó István Fotó: Szabó Gábor - Origo

Kész Zoltán szerint ősszel két népszavazás is lesz: ez, a földügyben kiírandó, és a másik, a kormányé a betelepítési kvóta elleni, amiben viszont szerinte nem merte kikérni a Fidesz az emberek véleményét, hogy tényleg akarják-e.

Nem sokkal a leadás után már el is kezdték számolni az NVI-ben az íveket, de az aláírások hitelesítésére 60 napja van a szervezetnek.