Költöznie kell a MÁV Szimfonikusoknak

máv szimfonikusok
A MÁV Szimfonikusok próbaterme, a zenekear vezetője, Lendvai Györggy
Vágólapra másolva!
Az Origótól tudta meg a MÁV Szimfonikus Zenekar, hogy új otthont kell keresnie – jövő áprilistól egy ortodox egyház kapja meg fővárosi, Múzeum utcai központjukat. A Károlyi-palota kiürítéséről kormányhatározat döntött, de erről még az ott lakóknak sem szóltak. Az sem világos, milyen közfeladatot lát majd el itt az elérhetetlennek tűnő egyház, a Patriarchátus.
Vágólapra másolva!

kisebb sokként ért, amikor hallottam" - mondta Lendvai György. A MÁV Szimfonikusok Zenekar igazgatója

az Origótól tudta meg elsőként, hogy a zenekart kiköltöztetik a Múzeum utca 11.-ből,

vagyis a műemléki védettségű Károlyi-palotából, ahol az együttes 65 éve tart próbákat.

Második otthon

„Nagyon fáj, hogy itt kell hagyjuk az épületet, innen jártunk át koncertezni a Zeneakadémiára vagy az Olasz Intézetbe, itt tartottunk fellépést óvodásoknak, fogadtunk vendégeket – mesélte Lendvai, aki kollégáival második otthonként tekintett a palotára.

A műemléki védettségű, két helyrajzi számon bejegyzett épület sokáig a MÁV kezelésében volt, két évvel ezelőtt azonban

profiltisztítás keretében átadták a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek, sok ezer más ingatlannal együtt.

Az alapítványi fenntartású MÁV Szimfonikusok így 2014-től az MNV-nek fizetett bérleti díjat próbaterme és irodái után.

Megdöbbent a váratlan döntésen, most új próbatermet keres zenekarának Lendvai György Fotó: M. Schmidt János - Origo

Egy eldugott határozat döntött

Most azonban új helyszínt kell keresniük: a Károlyi-palotát ugyanis jövő év áprilisától a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyar Ortodox Exarchátusa (a későbbiekben Patriarchátus) veszi át, először vagyonkezelőként, később pedig tulajdonosként.

A Károlyi-palota udvara. Hónapokon belül a Patriarchátushoz kerül az épület Fotó: M. Schmidt János - Origo

Az átadásról szóló, 1287/2016 számú kormányzati döntést az Origo vette észre a múlt pénteken megjelenő Magyar Közlönyben. A határozat több érdekes elemet is tartalmaz:

  • a bérlőket 2017. március 31.-ig kell kiköltöztetni, az MNV addig felbontja a bérleti szerződéseket;
  • Az egyház azért kapja meg az ingatlant, hogy ott közfeladatokat lásson el;
  • Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek a kiürítés utolsó napjáig kell megkötnie a közfeladatok ellátásáról szóló szerződést a Patriarchátussal;
  • A Patriarchátus 2017. június végétől lesz az épület vagyonkezelője;
  • Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter 2017. szeptember végéig törvényjavaslatot ad be arról, hogy a palota az egyház tulajdonába kerüljön.

Akkor, amikor

Érdeklődtünk az Emberi Erőforrások Minisztériumánál, hogy mit értenek közfeladat alatt. Szűkszavúan válaszoltak:

majd kiderül, ha a felek aláírták a szerződést.

Hozzátették, a Patriarchátus jelenleg is működtet köznevelési intézményt, ennek nyomát azonban az egyház honlapján sem találtuk.

Szállást keresnek

A bizonytalanságban csak a Károlyi-palota kiürítése biztos. Lendvai György értesítette a zenekar fő támogatójának számító MÁV Zrt.-t is, most pedig vizsgálja, hova költöztethetné a közel százfős együttest – ebben

számít a vasúti társaság, az MNV és több fővárosi kerület, Rákospalota, Kőbánya, Újpest támogatására is.

Az új helyszín kiválasztásában a méret is fontos: az együttesnek minimum 200 négyzetméteres, 5-6 méteres belmagasságú próbateremre van szüksége, hogy hangzásban megközelítsék a koncerttermi hatást. Iroda- és raktárhelyiségeket is keresnek majd, lehetőleg a próbaterem mellett.

Minimum 200 négyzetméteres próbateremre lesz szükség, ha a zenekar továbbköltözik Fotó: M. Schmidt János - Origo

A lakóknak sem szóltak

A zenekar mellett a döntés további öt bérlőt érint, a cikk születésének idejéig viszont arról sem tájékoztatták őket, hogy menniük kell.

és ők lesznek az új tulajdonosok. Hivatalos értesítő nem jött" – mesélte egy névtelenséget kérő lakó, aki családjával közel tíz éve lakik a házban, és ötlete sincs, hova költözzön.

Milliókat áldoztak rá

Mint elmondta, otthonukat korábban szolgálati lakásként bérelték a MÁV-tól, a bérleti feltételek pedig az épület 2014-es tulajdonosváltása után is azonosak maradtak, sőt hivatalosan még mindig a MÁV-os szerződésük van érvényben. Kérdéses, mi lesz a felújítási költségekkel:

több lakó is milliókat költött a lepusztult bérlakásokra,

bármilyen térítés és lakhatási kedvezmény nélkül – most attól tartanak, hogy ez a befektetés is kárba vész majd.

Vizsgálják a lehetőségeket

Érdeklődtünk a kiürítésről a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nél. Levelük szerint ők már korábban megkeresték a MÁV-ot a zenekar elhelyezésével kapcsolatban – ez ellentmond Lendvai György állításának, miszerint a vasúti társaságot ő értesítette először a kormányhatározatról, ráadásul a vasúttársaság nem tulajdonosa, csak támogatója az együttesnek.

A próbaterem bejárata, háttérben a lépcsőház mozaikcsempéi Fotó: M. Schmidt János - Origo

A Vagyonkezelő sajtóosztálya hozzátette, a többi bérlővel kapcsolatban is "vizsgálják a megoldási lehetőséget".

Lotz-freskó is jár hozzá

Válaszukból kiderül, hogy a Károlyi-palota épületegyüttesét bruttó 290 millió forintos értéken vették át a MÁV-tól, a felújítás költségeit pedig nem a Vagyonkezelő állja majd. Az alig háromszázmilliós összeg annak ellenére meglepően alacsony, hogy az ingatlan helyenként erősen leromlott állapotú.

Részben műemléki épületről van szó, amit 1869 és 1971 között, Skalnitzky Antal és Pucher József tervei alapján építettek gróf Károlyi Sándor megrendelésére.

A 2200 négyzetméteres alapterületű, kétemeletes palota díszlépcsőjét és több kandallóját márványból faragták. Az épület fő dísze egy Lotz Károly-freskó,

de több tízmilliós eszmei értéke lehet a MÁV Szimfonikusok próbaterme előtt álló, mesteri faragású kandallókariatidának is.

Cizellált kovácsoltvas korlátok vezetnek a Lotz-freskó felé Fotó: M. Schmidt János - Origo

Az épületre piaci vételi ajánlat nem érkezett az MNV-hez, az érdeklődő állami szervek pedig valószínűleg visszariadtak a várható, többmilliárdos felújítási költségtől, amit a palota műemléki besorolása is emelhet. A Patriarchátusnak viszont a jelek szerint megvannak rá a forrásai, és kormányhatározat alapján ingyen juthat hozzá a Károlyi-palotához.

Lesz mit felújítani a kétszintes épületegyüttesen Fotó: M. Schmidt János - Origo

Telefonon és személyesen is kerestük az egyházi szervezetet. Szerettük volna megtudni, hogy

  • milyen közfeladatot látnának el új székházukban,
  • mennyit költenének a felújításra, és milyen forrásból,
  • hozzájárulnak-e ahhoz, hogy a MÁV Zenekar a régi próbatermében maradjon.

Nincs válasz

A Patriarchátus honlapján központi elérhetőséget, e-mail-címet nem találtunk. Próbáltuk elérni az egyház fővárosi, Váci utca 55. szám alatti kápolnáját is – többször is, különböző napszakokban hívtuk a megadott számot, azt soha nem vették fel.

Hiába csengettünk az "Exarchátus" feliratú kaputelefonon,

válasz nem érkezett. Egy helyi boltos szerint az egyházi képviselők csak ünnepnapok idején tűnnek fel az ingatlanban.

Lendvai György szerint mindenesetre akkor is költözniük kell, ha az új tulajdonos később visszafogadja az együttest. A felújítási munkák idején nem tudnak majd próbákat tartani, a MÁV Szimfonikusoknak mindenképpen új helyszínre lesz szüksége a következő években.