Készültség a halasi táborban

kiskunhalas menekült tábor
Kiskunhalas, 2016. június 1. Jobb körülményeket és gyorsabb ügyintézést követelő migránsok a Kiskunhalasi Menekültügyi Őrzött Befogadó Központ Szegedi úti telephelyén 2016. június 1-jén. A rendőrség jelentős erőkkel biztosítja az intézményt a telephely fegyveres biztonsági őrségével együtt. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
Több száz rendőr áll sorfalat a kiskunhalasi menekülttábor előtt, a menekültek a lassú ügyintézés miatt háborodtak fel.  A Délmagyar.hu arról ír, lázadás tört ki a táborban, ugyanerről ír a Halasinfo.hu is, a portál percről percre közvetít az eseményekről. Úgy tudni, a menekültek követeléseket fogalmaztak meg, és azt tervezik, hogy elindulnak Budapestre. A rendőrség azt írta, jelentős erőkkel biztosítják tábort, és megakadályozzák az elhagyását. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója szerint nem lesz szükség erőszakos beavatkozásra, mert tárgyalásos úton tudják majd rendezni a konfliktust. Estére rendeződött a helyzet, a rendőrség közlése szerint intézkedés, személyi sérülés nem történt, anyagi kár nem keletkezett.
Vágólapra másolva!

Több portál is arról számolt be délután négy óra magasságában, hogy lázadás tört ki a halasi táborban: a menekültek a Freedom (Szabadság) szót skandálják.

Nem hagyhatják el a tábort

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a táborban elhelyezett 484 menekültügyi őrizetes közül mintegy 300 fő a zárt körülményeket és a lassú ügyintézést kifogásolva elégedetlenségének adott hangot.

A rendőrség jelentős erőkkel biztosítja az intézményt a telephely fegyveres biztonsági őrségével együtt Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Három választott szószólójuk közül egy szír férfi petíciót juttatott el a menekültügyi hatósághoz, majd arra szólította fel az egybeverődött migránsokat, hogy induljanak el Budapestre.

Jobb körülményeket és gyorsabb ügyintézést követelnek a menekültek Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A rendőrség azt is közölte,

jelentős erőkkel biztosítják a tábort, és megakadályozzák az elhagyását.

Januárban már volt hasonló eset, akkor a menekültek rátámadtak az intézkedő rendőrökre. Ezt követően tizennégy személy került előzetesbe, ellenük hivatalos személy elleni csoportos erőszak miatt indult eljárás.

Éhségsztrájk is lehet

Több száz rohamrendőr néz órák óta farkasszemet a skandáló illegális bevándorlókkal. A konfliktus délelőtti kirobbanása óta enyhült a helyzet. Bár a szószólók arra biztatták a tömeget, hogy induljanak el Budapestre, ez csak fenyegetés maradt.

A központban különböző transzparenseket lehet látni, az egyiken a "Freedom" (szabadság) felirat olvasható, de olyan is van, amelyen a migránsok éhségsztrájkot helyeztek kilátásba.

Tárgyalással próbálják rendezni a kiskunhalasi incidenst

Úgy tűnik, hogy sikerre vezetnek a tárgyalások, és nem kell erőszakra számítani a Kiskunhalasi Menekültügyi Őrzött Befogadó Központ Szegedi úti telephelyén, ahol szerdán háromszáz menekültügyi őrizetes jobb körülményeket, gyorsabb ügyintézést követelt, és kitöréssel fenyegetőzött – közölte Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Folyamatosan tárgyalnak a migránsok szószólóival, és sem az illegális bevándorlók kitörése nem valószínű, sem az, hogy megtámadják a rendőröket.

Felidézte, hogy az incidens reggel kezdődött az őrzött szálláson, amely zárt, nem lehet szabadon elhagyni. Azokat helyezik ilyen típusú létesítménybe, akiket a bíróság elítélt tiltott határátlépés vagy más bűncselekmény miatt, ugyanakkor a kiutasítás elkerülése érdekében menekültügyi kérelmet nyújtottak be.

A migránsok alapvetően azt követelik, hogy helyezzék őket nyílt táborba, valamint gyorsítsák meg az eljárásukat – mondta Bakondi György.

Hangsúlyozta: a törvények a külföldiekre és a migránsokra is vonatkoznak. Sem arra nincs lehetőség, hogy módosítsák a jogszabályilag előírt eljárási határidőket a menekültügyi őrizetesek nyomására, sem pedig arra, hogy nyílt táborokba tegyék át őket.

A belbiztonsági főtanácsadó kiemelte, hogy a telephely személyzete mindent megtesz a migránsok érdekében, akiknek megfelelő ellátást és elhelyezést biztosítanak. Az őrzött központ épülete új – fűzte hozzá.

Bakondi György felidézte, hogy Kiskunhalason már történt hasonló eset, annak során illegális bevándorlók kővel dobálták a hatóságokat. Megjegyezte azonban, hogy akkor sokkal kevesebb migráns vett részt az akcióban.

Csillapodtak a kedélyek

Az állami tévé tudósítása szerint bár tíz-húsz ember még skandálja, hogy szabadságot követel, az elmúlt órákhoz képest jelentősen csökkent a feszültség, a rendőrök meg tudták nyugtatni a tömeget.

Este hatkor már csillapodni kezdtek a kedélyek, nemrég pedig

a tiltakozók nagy része visszatért szállására.

Az ORFK tájékoztatás szerint rendőri intézkedés, személyi sérülés nem történt, anyagi kár nem keletkezett, a tábort és környékét továbbra is jelentős erőkkel biztosítják.