Gyurcsány megtriplázná az egészségügyi béreket

Gyurcsány Ferenc DK alaptörvény ellenni tüntetés budai vár
Vágólapra másolva!
A leendő új, demokratikus kormánynak olyan új Munka törvénykönyvét kell alkotnia, amely erősíti a munkavállalók képviseletét, visszaadja a sztrájk jogát, megbecsüli a hétvégi munkavégzést, és emeli a pótlékot – ismertette a Demokratikus Koalíció elképzeléseit a párt elnöke. 
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc egyetértett azokkal, akik szerint béremelésre van szükség, de kijelentette, hogy a fizetéseket nem lehet egyik napról a másikra megduplázni. Emlékeztetett a DK Sokak Magyarországa című programjára, amely szerint a következő 5-10 évben a béreket az inflációt 5-6 százalékkal meghaladóan kell növelni.

Hozzátette: két kivételt tennének, az egészségügyben és az oktatásban a következő négy-öt évben a mostanihoz képest megdupláznák, majd az azt követő négy-öt évben

a jelenlegihez képest megtripláznák a fizetéseket.

Egy kormány nem teheti meg, hogy a megélhetési minimumot a minimálbér alatt állapítja meg – jelentette ki.

Gyurcsány Ferenc új Munka törvénykönyvét vezetne be Fotó: Polyák Attila - Origo

Szociális piacgazdaság

A DK szociális piacgazdaságot akar. Baloldalinak lenni azt jelenti, hogy "nem engedjük meg, hogy az erősebb kutya elvén szabályozódjanak a viszonyok", ezért fair és tisztességes társadalmi szerződés kell, védeni kell a gyengét – mondta a pártelnök.

Gyurcsány Ferenc arra is kitért, hogy idén azért nem állítottak színpadot, mert nincs 1,5-2 millió forintjuk egy ünnepség megszervezésére. A politikus kiemelte, hogy költségvetési támogatásból élnek, és

jelenleg is 13-14 millió forint az adósságuk.

Egy kérdésre azt mondta: a DK részben tudta, hogy aktivistái arra készülnek, hogy keresztbe fekszenek a síneken, és ezzel megállítják a felcsúti kisvasutat.