Tűz pusztított a Nemak győri öntödéjében

Vágólapra másolva!
A győri öntöde a mexikói Nemak-csoport legnagyobb európai hengerfejgyára, az Opelt, a Renault-t, az Audit és a BMW-t is ellátja termékeivel.
Vágólapra másolva!

Péntekre virradóra csaptak fel a lángok a húszezer négyzetméteres csarnokban. Munkagépek gyulladtak meg.

A vákuum vitte

A lángok először mintegy 10 négyzetméteres területen csaptak fel a megmunkáló gépek gyártósorán, de

a vákuumos elszívóberendezés miatt a tűz több helyre is tovább terjedt,

égett a pince egy része, és izzó gócok alakultak ki a szellőzőrendszerben is - mondta el az Origónak Ruskáné Takács Anita,a Győr-Moson-Sopron megyei katasztrófavédelem szóvivője.

Nincsenek sérültek

Hozzátette, a tűz nagy füsttel járt, de senki sem sérült meg, vagy kapott füstmérgezést - már az első lángnyelvek feltűnésekor kiürítették a csarnokot, 207 ember hagyta el az épületet.

A győri és a pannonhalmi tűzoltók porral oltóval és vízsugarakkal, mintegy két óra alatt fékezték meg a lángokat. A veszélyes üzemnek számító csarnokban jelentős az anyagi kár, hogy pontosan mekkora, azt még vizsgálják.

Az ipari parkban a Nyírfa sori főtelephelyen két gyártócsarnoka van a Nemaknak, azok közül a húszezer négyzetméteres csarnoknak egy részét érintette a tűz. Hogy mitől keletkezett, azt még vizsgálják. A mintegy ezer embert foglalkoztató vállalatnál péntek reggel a termelés 90 százalékban el tudott indulni.