Hatvan kicsi Kliket hozhat létre a kormány

Palkovics László
Budapest, 2015. szeptember 1. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár távozik az Emberi Erőforrások Minisztériumából 2015. szeptember 1-jén, miután bejelentette, hogy a gödöllői Szent István Egyetemhez kerül a Budapesti Corvinus Egyetem három budai kara. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Egy helyett hatvan fenntartója lehet az iskoláknak, ha a kormány elfogadja az Emberi Erőforrások Minisztériumának javaslatát. Ezek mindegyike saját vezetéssel és saját költségvetéssel rendelkezne, de egy központi szerv is támogatná őket. 
Vágólapra másolva!

Kis túlzással hatvan részre darabolhatják a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, ha a kormány elfogadja az Emberi Erőforrások Minisztériumának javaslatát.

Palkovics László elmondta: a tervekről már április elején fog dönteni a kormány Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Hatvan kicsi Klik

A tárca már korábban bejelentette, hogy jelenlegi formájában biztosan megszűnik a Klik, az viszont eddig nem volt világos, hogy mi lesz helyette. Palkovics László államtitkár egy háttérbeszélgetésen most elmondta: hat koncepción gondolkoznak, ezek közül az Emmi azt támogatja, amely szerint az új,

július 1-jétől működő struktúrában 60 fenntartó lenne.

Ezek mindegyike önálló jogi szerv lenne, önálló költségvetéssel, szakmai és gazdálkodási jogosítvánnyal.

„Egy kicsit úgy kellene elképzelni, mint az egyetemi struktúrát” – mondta az államtitkár.

Egy fenntartó, 50-60 iskola

A rendezés alapelve szerint

a 198 járásból 60 összevont tankerületet hoznának létre,

és mindegyikhez körülbelül 50-60 iskola tartozhat. A számukat az is befolyásolja, hogy az adott kerületben hány gyermek és hány iskola van, de a tárca azt sem akarja, hogy a tanintézmények túl messze legyenek az adott tankerülettől. Fontos feltétel, hogy a tankerületek nem léphetnének át megyehatárokat, tehát egy tankerület nem tartozhatna két megyéhez.

Az új fenntartók költségvetése mintegy 5-10 milliárd forint lehet, de egyelőre még nem tudni, hogy az államnak ez mennyi pluszkiadást jelentene.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere már korábban elmondta, a Klik mindenképpen megszűnik Fotó: Marton Szilvia - Origo

Központi szerv is lesz

A hatvan fenntartónak természetesen egy

központi szerve is lesz,

de a tervek szerint ez egészen kicsi lenne, és csak stratégiai és operatív feladatai lennének, ilyen például az informatikai vagy a humánerőforrás-támogatás.

Az államtitkárság azt cáfolta, hogy egy olyan megaszervezet jönne létre, amely az egyetemeket is magában foglalja. Az sem automatikus, hogy a központi szervbe a Klikből kerülnének át az emberek, az államtitkár szerint ez eleve azért sem lehetséges, mert sokkal kisebb intézményről van szó, és alkalmasság alapján fognak majd dönteni.

Van még öt modell

A fenti opció mellett még öt lehetséges modell is napirenden van, ezeket is a kormány elé viszik, de a végső döntést a kabinet hozza meg még április elején. Az Origo úgy tudja, hogy ezek egyike hasonló szervezetben gondolkozik, csak megyei szinten, azaz minden megyére jutna egy fenntartó.

Az oktatási államtitkár azt is közölte, hogy a szakszervezetekkel tartott tárgyalások után arról döntöttek, hogy már

idén szeptembertől az első és a második évfolyamon eltörlik a tartós tankönyvek rendszerét.

Ilyen kis diákoktól ugyanis nehéz elvárni, hogy úgy kezeljék ezeket a kiadványokat, mint a felsőbb évesek – mondta Palkovics László.

Abban is megállapodtak, hogy az érettségin a régi és az új történelematlaszokat is lehet használni.