Bojkott a köznevelési kerekasztal ellen

nemzeti pedagógus kar, Mendrey László, pedagógus szakszervezetek, tüntetés
Budapest, 2014. január 25. Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke beszél a szabad oktatásért rendezett tüntetésen az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkárságának épülete előtt 2014. január 25-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete kezdeményezte a köznevelési kerekasztal bojkottját. Mendrey László, a szervezet elnöke politikai trükknek tartja a kezdeményezést. Ugyancsak elutasítja a köznevelési kerekasztalt a másik pedagógus szakszervezet, a Galló Istvánné vezette Pedagógusok Szakszervezete. Ők azt mondják a kormány kezdeményezése csak időhúzás.
Vágólapra másolva!

Mendrey László, a szervezet elnöke azt írta, hogy az emberi erőforrások minisztere által összehívni tervezett "csonka kerekasztal politikai trükk", terelés és újabb megosztási kísérlet, abban a jövőért felelősséget érző szervezet nem vesz részt.

A PDSZ a kerekasztal bojkottjára szólított fel minden, a miniszter és államtitkára által eddig megnevezett és a jövőben megnevezendő szervezetet mindaddig, amíg valóban minden érdekelt és érintett nem kap meghívást.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke beszél a szabad oktatásért rendezett tüntetésen 2014. januárjában Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Galló Istvánn a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke ezzel kapcsolatban azt mondta, a mai napig nem tudja, kiket akarnak meghívni a köznevelési kerekasztalon az egyeztetésekre. Ez ugyanakkor már csak tűzoltás,

akkor kellett volna összehívni a kerekasztalt, amikor az egész rendszer átalakításához hozzáfogtak.

Akkor kellett volna a szülők, a gyakorló pedagógusok véleményét megkérdezni.A szakszervezeti vezető a tankerületi fórumokat időhúzásnak nevezte,"ha nem tudják, mi a baj, akkor tényleg nagyon nagy a baj" - fogalmazott.

A köznevelési kerekasztal létrehozását Balog Zoltán januárban jelentette be, a fórumon a felsőoktatási kerekasztal mintájára a köznevelés aktuális kérdéseit tekintenék át.

Rétvári Bence, az Emmi államtitkára vasárnap azt mondta: széles körű párbeszéd kezdődik a köznevelési kerekasztallal: nemcsak az oktatásban dolgozók, hanem azok véleményét is igyekeznek megismerni, akik érintettek a köznevelésben, mint a szülők, a munkaadók, a tudomány vagy a művészet világa. Rétvári Bence közölte: hétfőtől az ország összes tankerületében folytatódik a köznevelési konzultáció, amelynek célja, hogy megismerjék az iskolák információit, tapasztalatait és hasznosítsák őket a köznevelési kerekasztal munkájában.