Ötszázmilliót tévedett a fideszes képviselő

Tapolczai Gergely, Fidesz, vagyonnyilatkozat, félmilliárdos tartozás
Vágólapra másolva!
Kijavította elrontott vagyonnyilatkozatát az a fideszes parlamenti képviselő, aki először több mint félmilliárdos tartozásról adott számot. Két nullával írt többet, mint kellett volna: nem 570 millióval lóg a banknak, csak 5,7 millióval. Tavaly még 10 millió volt a tartozása.
Vágólapra másolva!

Megjelent a parlament honlapján Tapolczai Gergely fideszes országgyűlési képviselő új vagyonnyilatkozata. A politikus "csak" 5 millió 700 ezer forinttal tartozik egy pénzintézetnek, és nem 570 millió forinttal, ahogy azt eredeti vagyonnyilatkozatában írta. Ez csaknem 560 millió forintos csökkenés az eredetileg feltüntetett tartozáshoz képest.

Sokat törlesztett

Az Origo megkereste a képviselőt, aki elmondta, hogy az OTP Banknak tartozik. Azt állítja, más hibát nem vétett vagyonnyilatkozatában, az 570 millió is egy elgépelés miatt került be az elsőre leadott dokumentumba.

Tavaly még nagyjából 10 milliós tartozása volt.

Ha a számok stimmelnek Tapolczai Gergely új vagyonnyilatkozatában, akkor a képviselő egy év alatt 4,3 millió forintot törlesztett. A kölcsön visszafizetésével kapcsolatban is tettünk fel kérdéseket Tapolczai Gergelynek. Amint érkeznek friss válaszok, frissítjük a cikket.

A fideszes képviselő egyébként vagyonnyilatkozata szerint nem dúsgazdag ember: vidéki háza és balatoni üdülője mellett csupán átlagos autóval és egy robogóval bír. Kiugró jövedelme sincs, magyarán képviselői fizetéséből él, amit bizottsági tagságai után járó pénzek is kiegészítenek.

Dr. Tapolczai Gergely a Fidesz képviselője és a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnökségi tagja Forrás: Facebook

A törvény szerinti január 31-i határidőre minden országgyűlési képviselő leadta a vagyonnyilatkozatát. Elsőnek Orbán Viktor miniszterelnök hozta nyilvánosságra a honlapján 2015-ös beszámolóját.

Orbán Viktornak ugyanannyi ingatlanja van, mint a tavalyi bevallásban, azaz továbbra is felerészben tulajdonosa egy 2002-ben vásárolt budapesti, XII. kerületi társasházi lakásnak. A miniszterelnök a jövedelménél jelezte, hogy

5,5 millió forint bevétele származott könyvkiadásból.

A miniszterelnök vagyonnyilatkozatát tüzetesen átnézte az Origo, a részletekről külön cikkben is beszámoltunk.

Több politikusnak is jól alakult a tavalyi év, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Áder János köztársasági elnök például gazdagodott, de Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője elveszítette megtakarításainak felét. Gyurcsány Ferenc osztalékból származó jövedelme 90 millió forinttal volt kevesebb, Vona Gábor pedig szinte teljesen üres nyilatkozatot adott le. Matolcsy György jegybankelnök követelése több tízmillió forinttal nőtt.

A vagyonnyilatkozatokról szóló cikkünkben személyekre lebontva olvashat arról, hogyan változott az ismertebb politikusok vagyona.