Ha nem változik a törvény, nem jutunk be az EU-ba

HUNGARY-EU REFERENDUM- 2003 népszavazás EU uniós csatlakozási népszavazás
Celebrating the successful referendum, Hungarians and foreign youths wave their EU-flag on the bank of Danube in Budapest late 12 April 2003 after the referendum to join the EU was supported by 83,76 percent of Hungarian voters. AFP PHOTO ATTILA KISBENEDEK / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
A nemzetközi integrációs szervezetekhez való csatlakozásról szóltak az 1997-ben és 2003-ban tartott magyarországi népszavazások. Mind a NATO-hoz, mind az EU-hoz való csatlakozást jóváhagyó referendumon az ország többsége otthon maradt, így a mostani szabályok alapján érvénytelen és eredménytelen lett volna a szavazás. Az Origo három részben mutatja be a magyarországi népszavazások történetét, most a második részt olvashatják. 
Vágólapra másolva!

1989 óta a hetedik országos népszavazást tartják október 2-án Magyarországon. Ennek apropóján háromrészes sorozatban mutatjuk be a hazai referendumok eddigi történetét. Cikksorozatunk első részében két, a rendszerváltás idején lezajlott választást elemeztünk. Most a NATO és az EU-csatlakozási referendumot, míg az utolsó részben két, az ellenzék által kezdeményezett népszavazást nézzük meg.

Választók Bag településen 2003-ban Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Lejjebb tolt küszöb

A Munkáspárt már 1995-ben népszavazást kezdeményezett a NATO-tagság ellenében, ám az Országgyűlés akkor döntési helyzet hiányára hivatkozva nem írta ki. A NATO 1997. július 8-án három közép-európai országot – Magyarországot, Csehországot és Lengyelországot – hívott meg a szervezetbe. A meghívás nyomán az Országgyűlés ügydöntő népszavazást kezdeményezett, amelyet Göncz Árpád 1997. november 16-ára tűzött ki.

A NATO-népszavazás az új népszavazási törvény főpróbája is volt. Az Országgyűlés 1997 nyarán úgy határozott, hogy akkor minősül eredményesnek egy népszavazás, ha a megjelentek többsége, de legalább a választásra jogosult

polgárok 25 százaléka azonos választ ad a feltett kérdésre.

Ezzel a lépéssel az volt a parlamenti többség célja, hogy véletlenül se legyen érvénytelen a szavazás.

Részvételi arány a NATO-csatlakozási népszavazáson Forrás: Wikipédia

Ketten ellenezték

A kormány és az Országgyűlés pártjai egyöntetűen a NATO-tagság mellett álltak ki. A parlamenti pártok nem folytattak intenzív saját szervezésű kampányt. A csatlakozás ellen két parlamenten kívüli párt fejtett ki kampányt. A Munkáspárt az egykori állampárt utódjaként ellenezte Magyarország NATO-tagságát. 1997 őszén a MIÉP a legnépszerűbb csatlakozást ellenző erőként jelent meg a közvélemény előtt. A párt az 1956-os forradalom idején megfogalmazott semlegességre hivatkozva ellenezte a katonai szövetségbe való betagozódást.

A választásra 49,24 százalék ment el, így a korábbi és a mostani szabályok alapján érvénytelen lett volna a referendum. A legkisebb érdeklődés ismételten Szabolcs-Szatmár-Beregben és Hajdú-Biharban volt, míg a legaktívabbak a budapesti és Győr-Moson-Sopron megyei szavazók voltak.

A leginkább csatlakozásellenes megye Jász-Nagykun-Szolnok és Békés volt,

ahol a nemek aránya megközelítette a 20 százalékot.

A NATO-népszavazás területi eredménye Forrás: Wikipédia

A népszavazás eredményes és a kezdeményezők szempontjából sikeres volt. Az Országgyűlés 1998 februárjában határozatba foglalta a népszavazás eredményeit. Magyarország – Lengyelország és Csehország mellett – 1999. március 12-én a NATO teljes jogú tagjává vált.

Szokatlan

Az EU-hoz való csatlakozást népszavazással kellett jóváhagyni. A kormányzó MSZP kezdeményezte, hogy az ügydöntő referendumot még a 2003. április 16-i athéni EU-csúcs előtt tartsák meg. Az Országgyűlés 2003. április 12-ére tűzte ki az ügydöntő népszavazást.

Részvételi arány az EU-csatlakozási népszavazáson Forrás: valasztas.hu

A népszavazás olyan szempontból volt egyedülálló a legújabb kori magyarországi demokrácia történetében, hogy szombaton tartották, holott a választásokat és népszavazásokat hagyományosan vasárnap tartják (bár ezt semmilyen jogszabály nem írja elő). Annyiban is rendhagyó volt ez a választás, hogy reggel hattól este kilenc óráig voksolhattunk, szemben a korábbi este hétórás zárással. Egyébként abban az esetben, ha hétkor zártak volna a szavazóhelyiségek, akkor

lehet, hogy 40 százalék sem lett volna a részvétel.

Kevesen mentek el

Noha 2003 januárjában még a lakosság több mint 60 százaléka jelezte részvételi szándékát, és a szavazásig a részt venni kívánók aránya is növekedett, végül alacsony lett a részvétel, 45,62 százalék. Az érdektelenség egyik magyarázata lehet, hogy sokan eleve lefutottnak tartották a népszavazást, azaz nem látták érdemleges esélyét a csatlakozás elmaradásának.

Az igenek aránya a 2003-as EU-népszavazáson

Forrás: valasztas.hu

Mindkét csatlakozási népszavazás érdekessége, hogy a választók többsége otthon maradt. Persze ezt lehet azzal magyarázni, hogy mindenki lefutottnak tekintette ezeket a megmérettetéseket, mivel a társadalom túlnyomó többsége egyértelműen csatlakozáspárti volt. Azonban például Szlovákiában az EU-csatlakozási népszavazáson 52,15, Csehországban 55,21, Lengyelországban 59, Szlovéniában pedig 60,23 százalék vett részt.