Támadnak a bagolylepkék, hemzsegnek a poloskák

Kártékony rovarok inváziója, Amerikai lepkekabóca
Vágólapra másolva!
Ez a faj okozhatja a lepkefajok közül a legnagyobb károkat, tömegével kelnek ki a hernyók ezekben a napokban.
Vágólapra másolva!

Ugrásszerűen emelkedik a fény- és feromoncsapdákkal befogott gyapottok bagolylepkék száma, és ez a faj okozhatja a lepkefajok közül a legnagyobb károkat – mondta a Magyar Hírlapnak a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara főtitkára.

Aponyi Lajos felhívta a figyelmet arra,

tömegével kelnek ki a hernyók ezekben a napokban,

a veszélyeztetett növénykultúrákat rendszeresen ellenőrizni kell, és az első hernyók megjelenésétől folyamatosan védekezni kell.

Amerikai lepkekabóca Forrás: Wikipedia

Az amerikai lepkekabóca szinte valamennyi növénykultúrában tömegesen fordul elő, a kertekben és szántóföldeken pedig a különböző bagolylepkefajok tömeges rajzása figyelhető meg, mivel idén igen kedvezően alakultak a feltételek a különböző kártevők megjelenéséhez. A zsendülő terméseken egyre nagyobb számban jelennek meg különböző poloskafajok, amelyek kellemetlen szaguk mellett szívogatásukkal nagymértékben rontják az áru élvezeti értékét.

Mindent ellepnek a harlekin katicák Forrás:Varga Szilárd

Ugyancsak inváziós kártevő a harlekin katica, amely mesterséges betelepítéssel került az európai kontinensre, ahol aztán igen

gyorsan vált hasznos levéltetű-predátorból az őshonos katicabogárfajok kellemetlen konkurensévé.

Ráadásul ősszel táplálék híján szívesen belekóstol az érőfélben lévő gyümölcsökbe és a szőlőbe, ha pedig bekerül a mustba is, kellemetlen mellékíze lesz a bornak.