Szijjártó Péter az első, aki a puccskísérlet óta Ankarába megy

Szijjártó Péter Budapest, 2014. október 18.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart hivatalában az amerikai beutazási tilalommal kapcsolatban 2014. október 18-án.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Budapest, 2014. október 18. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart hivatalában az amerikai beutazási tilalommal kapcsolatban 2014. október 18-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Ankarába utazik kedden Szijjártó Péter - tudta meg az Origo. A külgazdasági és külügyminiszter az első magas rangú európai politikus, aki a júliusi puccskísérlet óta Törökországba utazik. Orbán Viktor útját készíti elő.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden hivatalos látogatást tesz Ankarában – értesült az Origo. A magyar tárcavezető ezt követően, szerdán Egyiptomba utazik, ahol a miniszterelnök és a külügyminiszter fogadja majd.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden utazik Ankarába Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Szijjártó Péter az első magas rangú európai politikus, aki a júliusi puccskísérlet óta Törökországba utazik.

Nem sikerült a puccs

A július 15-i erőszakos katonai hatalomátvételi kísérlet gyorsan megbukott Törökországban, miután Erdogan elnök támogatói az utcákra vonultak a puccskísérletet végrehajtó katonák ellen, a vezetés pedig visszaszerezte az irányítást az események fölött. Azóta a puccskísérlettel összefüggésben már több mint 26 ezer embert vettek őrizetbe Törökországban, közülük 16 ezret előzetesbe is helyeztek. Az események után indított tisztogatás - elbocsátás vagy a munkavégzés alóli felfüggesztés - már több mint 80 ezer embert érint. Elemzők szerint a sikertelen puccs után Erdogan egységet demonstrálhat, a teljes nemzetközi közvélemény mögötte áll az Egyesült Államoktól kezdve Iránon át Oroszországig, vagyis minden szinten megerősödve kerülhet ki ebből a fordulatból.

Orbán Viktor útját is előkészíti

Az Origo értesülései szerint Szijjártó Péter törökországi tárgyalásain

Orbán Viktor miniszterelnök őszre tervezett ankarai látogatását is előkészíti.

Erről eddig nem lehetett hallani, arról viszont igen, hogy Recep Tayyip Erdogan török államfő látogatást tervezett Magyarországra a szigetvári ostrom 450. évfordulójára.

Recep Tayyip Erdogan és Orbán Viktor kormányfő ismét találkozhat Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ám a minap a Bors írta a külügyi tárca tájékoztatása alapján, hogy

a török elnök mégsem tud eleget tenni Áder János köztársasági elnök meghívásának.

Erdogan az eredeti program szerint szeptember 7-én Szigetváron a horvát államfő Kolinda Grabar-Kitaroviccsal tisztelgett volna a frissen elkészült Zrínyi-emlékműnél.

Az EU–Törökország-egyezség is téma lesz

A kormányfői látogatás előkészítésén túl Szijjártó Péter Ankarában Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel a két ország közötti gazdasági együttműködés lehetőségei mellett olyan más témákról is tárgyal majd, mint az Európai Unió és Törökország közötti megállapodás.

A menekültválság megoldását célzó EU–Törökország megállapodás is téma lesz Forrás: AFP/Bulent Kilic

A márciusi EU–török megállapodás alapján

Törökország visszafogadja a területéről Görögországba érkező migránsokat, cserébe első körben 3 milliárd euró hozzájárulást kap az ellátásukhoz,

és az unió befogad Törökországból ugyanannyi szíriai menekültet, mint amennyi a megállapodás életbelépésétől számítva illegálisan átkel a görög–török uniós külső határon.

Vannak még nézeteltérések köztük

Csakhogy a menekültválság megoldását célzó megállapodás végrehajtását a két fél nézeteltérései akadályozzák. Az unió arra kérte a török kormányt, hogy igazítsa az EU-normákhoz a török terrorellenes törvényt.

Törökország később azzal vádolta meg az uniót, hogy az a megállapodás után váratlan feltételeket szabott,

ami alapján az Európai Unió gátolja, hogy a török állampolgárok megkapják a schengeni vízummentességét a nyugatra tartó migránsáradat megfékezéséért cserébe.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke bízik a kompromisszumban Forrás: AFP/Frederick Florin

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a török kormány által legkésőbb októberig követelt vízummentesség ügyéről nemrég azt mondta, hogy

ha Törökország októberig szeretné megszerezni a vízummentességet, akkor addig kell teljesítenie a feltételeket.

A júliusi puccs után pedig az is fokozta a feszültséget az unió és a török kormány között, hogy Törökország fontolóra vette a halálbüntetés visszaállítását. Valószínűleg népszavazáson kéri majd ki az emberek véleményét a török kormány a legsúlyosabb büntetés visszaállításáról.

Recep Tayyip Erdogan államfő egy héttel a puccskísérlet után, hívei körében Forrás: MTI/EPA/Török elnöki sajtóir/-

Korábban Jean-Claude Juncker figyelmeztette a törököket:

ha visszaállítják a halálbüntetést, azzal a csatlakozási kérelmüket ítélik halálra.

Thorbjörn Jagland, az Európa Tanács főtitkára pedig emlékeztetett, hogy a halálbüntetés tilalmáról szóló egyezményhez Törökország is csatlakozott. Recep Tayyip Erdogan viszont azt közölte: