Kész Zoltán nem tudta összegyűjteni a 200 ezer aláírást

Kész Zoltán lopásgátló népszavazás
dav
Vágólapra másolva!
Az előírt 200 ezer aláírás helyett csak valamivel kevesebbet, körülbelül 190 ezer szignót gyűjtött és adott le a Nemzeti Választási Irodánál Kész Zoltán független országgyűlési képviselő. Az ellenzéki politikus így csak "a kormánypárti képviselők lelkiismeretére" számíthat - így fogalmazott -, hogy megszavazzák az általa kezdeményezett referendum kiírását az állami bérplafon ügyében. 
Vágólapra másolva!

Kevés híja volt ugyan, de nem sikerült összegyűjteni a szükséges 200 ezer aláírást az úgynevezett lopásgátló népszavazáshoz.

A referendumot kezdeményező Kész Zoltán független képviselő csak mintegy 190 ezer aláírást tudott leadni a Nemzeti Választási Irodánál (NVI).

Az ellenzéki politikus ezt mégsem tartja kudarcnak, mert mint mondta, a 2008-as referendum óta nem volt olyan kezdeményezés, amiben ennyi támogató aláírás összegyűlt volna.

Kész Zoltán talicskával hordta be az NVI-hez az összegyűjtött aláírásokat Forrás: Origo

Elismerte, hogy mivel kevesebb aláírást gyűjtött, mint 200 ezer, az országgyűlésnek nem kötelező kiírnia a referendumot az állami bérplafon ügyében, hanem mindössze mérlegelési joga van a törvényhozásnak - ehhez 100 ezernél több érvényes aláírás kell.

A 190 ezer aláírás sok ugyan, de nem elég a referendum kötelező kiírásához Forrás: Origo

Így most Kész Zoltán a parlamenti többséget adó kormánypárti politikusok lelkiismeretére apellál, mert

Megjegyezte, hogy az MSZP-s Gőgös Zoltán még mindig gyűjt aláírásokat az állami földek értékesítése ellen, ami szintén a lopásgátló népszavazási kampányhoz kapcsolódik, abban a kérdésben pedig biztosan meglesz az előírt 200 ezer szignó.

13 kérdést nyújtott be

Kész Zoltán tavaly december 21-én nyújtott be tizenhárom, a korrupció visszaszorításával, valamint a kétmillió forintos bérplafonnal kapcsolatos népszavazási kérdést az NVI-hez.

Az NVB január 18-án hitelesítette az állami cégeknél bevezetendő kétmillió forintos bérplafonra vonatkozó kérdés, amely úgy szól, hogy egyetért Ön azzal, hogy a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 2. számú mellékletében meghatározott