Vágólapra másolva!
Dunaújvárosban az elmúlt 17 évben nyolc időközi választást tartottak, amiből a Fidesz ötöt, míg az MSZP hármat nyert meg. Most vasárnap akár a baloldal is feljöhet, ám mivel az MSZP, a DK és a PM is külön indul, lehet, hogy a Fidesz növelni tudja a győzelmei számát.
Vágólapra másolva!

Joggal nevezhetnénk Dunaújvárost az időközi választások fellegvárának. 17 éven belül most vasárnap lesz a kilencedik ilyen megméretés a Fejér megyei városban. A nagyvárosok közül egyedül csak Budapesten volt több időközi voksolás az elmúlt években, de ez a főváros méreteiből is következik. Dunaújvárosban az első Orbán-kormány ciklusa óta

minden kormányzati időszak alatt volt időközi választás,

így mindig képet kaphattunk arról, hogy a városban hogyan alakultak a politikai erőviszonyok.

Fölényes MSZP-, majd Fidesz-győzelmek

1999 júliusában az 1998 őszén megválasztott Kovács Pál MSZP-s polgármester lemondása miatt tartottak új választást. Akkor elsöprő MSZP-győzelem született. Kálmán Andrást a szavazatok 60 százalékával választották meg. 2000-ben újabb időközi választást tartottak, amit Selyem József, a szocialisták jelenlegi képviselőjelöltje nyert meg. A Fidesz jelöltje akkor még 15 százalékot sem kapott. Az első Orbán-kormány időszaka alatt összességében súlyos vereségek jellemezték a Fidesz szereplését.

Dunaújvárosban az országos átlaghoz képest nagyon sok időközi választás volt az elmúlt években Fotó: Origo

A Medgyessy-kormány alatt 2003 májusában szavazhattak az egyik választókerületben. A Fidesz jelöltje közel 50 százalékos támogatottsággal nyert. Mindez azt mutatta, hogy az akkori MSZP-kormány támogatottsága megrendült. Legközelebb 2007-ben a Gyurcsány-kormány regnálása alatt választhattak Dunaújvárosban. Akkor a Fidesz jelöltje

több mint 56 százalékos támogatottsággal hódította el a mandátumot.

A baloldali kormányok alatt tehát fordult a kocka, és a szavazók a jobboldalt részesítették előnyben.

Majdnem döntetlen

A 2010-14-es ciklusban összesen négy időközi választást tartottak a városban. Az elsőt 2011 márciusában tartották, amikor országosan a Fidesz támogatottsága történelmi csúcson volt. Ennek ellenére akkor az MSZP-s jelölt több mint nyolc százalékponttal verte meg fideszes riválisát. 2011 nyarán újabb voksolás volt, de akkor már a kormánypártok győztek nagy fölénnyel.

2012-ben újabb két választást tartottak. Májusban a Fidesz 13 százalékpontos fölénnyel győzött, míg júliusban már sokkal szorosabb eredmény született. Akkor csupán 12 szavazattal győzött a kormánypárt, de ez nem sikerült volna a Demokratikus Koalíció önálló indulása nélkül, mivel a jelöltjük akkor 41 szavazatot kapott. Ha akkor nincsen különindulás, vélhetőleg a baloldal örülhetett volna.

A Fidesz az előző ciklusban többször örülhetett Dunaújvárosban, mint az MSZP Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A második Orbán-kormány ideje alatt összességében

két viszonylag fölényes fideszes győzelem született,

egy MSZP-s siker, és egy nagyon szoros verseny, amit csak a baloldal különindulása miatt tudott megnyerni a Fidesz.

Abból a szempontból is megszakította a dunaújvárosi hagyományokat az előző ciklus, hogy amikor jobboldali kormány volt, akkor a baloldal, amikor pedig baloldali kabinet vezette az országot, akkor pedig csak a jobboldal nyert a városban. A hétvége egyik kérdése, hogy az előző Orbán-kormány alatti választói magatartás folytatódik, vagy pedig a korábbi ciklusok hagyománya.

Végezetül összegeztük az elmúlt nyolc időközi választás végeredményét. A voksolásokat összesítve az MSZP nyerte a szavazatok 50,06 százalékával, míg a Fidesz 39,05 százalékot ért el. A végeredményt nagyrészt az 1999-es polgármester-választás billentette a szocialisták javára. Dunaújváros hosszú ideig stabil baloldali fellegvárnak számított, ezért is meglepő, hogy

az időköziket tekintve 5:3-ra vezet a Fidesz.

A hétvégén most egyenlíthet a baloldal, de a megosztott indulás miatt nem lehet kizárni, hogy tovább növeli előnyét a jelenlegi kormánypárt.