Vágólapra másolva!
Adathordozókat foglaltak le és házkutatást tartottak szerdán a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai az FHB-csoportnál és Spéder Zoltán nagyvállalkozó egyes érdekeltségeinél - írta a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A rendőrség közlése szerint az FHB-bankcsoport mellett

több más helyszínen is házkutatásokra és lefoglalásokra került sor,

a nyomozás fokozott ügyészi felügyelet mellett zajlik.

Az FHB a portál ezzel kapcsolatos kérdéseire nem válaszolt, azt közölték, a „jegybank keddi határozatával szemben társaságunk élhet bírósági felülvizsgálattal, várhatóan e lehetőség vizsgálatát követően erre sor kerülhet”.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda január 11-én csalás és más bűncselekmény gyanúja miatt rendelt el nyomozást - közölte ezzel kapcsolatban az ORFK.

Kovács Zoltán: még az elején jár a nyomozás

Még az elején jár az FHB-bankcsoportnál indult nyomozás, ezért érdemben nem lehet azzal kapcsolatban semmit kijelenteni - mondta a kormányszóvivő csütörtök este az állami tévében.

Kovács Zoltán szerint a nyomozóhatóságok dolga, hogy felmérjék a takarékszövetkezeti integrációval kapcsolatos döntéseket. "Egy folyamatban lévő eljárásról tudok, és pontosan ezeknek a szerveknek, az ügyészségnek, illetve a nyomozóhatóságnak a dolga, hogy pártatlanul és elfogulatlanul tudjon eljárni az ügyben, tehát hogy ha gyanú van, akkor azt mérje föl" - mondta az ügyről.

Bírság és felfüggesztés

Június 7-én a Magyar Nemzeti Bank 105 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki az FHB Jelzálogbank Nyrt.-re tiltott piacbefolyásolás miatt. A jegybank szerint az FHB 2012 decemberében az eurókötvényeinek jegyzésekor félrevezető információt tett közzé.

Nem sokkal a bírság nyilvánosságra hozatala után a Budapesti Értéktőzsde felfüggesztette az FHB Jelzálogbank részvényeinek, jelzálogleveleinek és kötvényeinek kereskedését 13 óra 52 perctől. A BÉT honlapján közölt határozat indoklása szerint

olyan információk jutottak a tőzsde tudomására, amelyek a kibocsátó rendkívüli tájékoztatási kötelezettsége alá esnek.

Demján levele Orbánnak

Több százezer ember kisemmizésére készül Spéder Zoltán, az FHB elnöke, írta Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnöke Orbán Viktor miniszterelnöknek. Demján szerint Spéder Zoltán az FHB 30 milliárdos hiányát a szövetkezetekkel fizettette meg, és most arra akarja kényszeríteni őket, hogy felvásárolják az FHB részvényeit. Demján Sándor azt kérte Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy vizsgálja ki, hogyan érvényesültek a takarékszövetkezeti integráció által kitűzött célok. Azt írta, meggyőződése, hogy

a kormányt és a miniszterelnököt is félretájékoztatták a szektor számairól és pénzügyi adatairól.

A kormányfő válaszolt Demján levelére, ebben azt írta: a teljes takarékszövetkezeti rendszert a bankfelügyelet ellenőrzése alá rendeli az a törvényjavaslat, amelyet június 6-án, hétfőn terjesztett a parlament elé a kabinet.

Lázár: Spéder Zoltán a barátom

Spéder Zoltán a barátom volt, és a barátom is marad - mondta Lázár János a mai kormányinfón, hozzátéve, éppen ezért nem tud elfogulatlanul nyilatkozni róla.

A takarékszövetkezeti integráció egy nagy siker. Spéder Zoltán minden támadást ki fog védeni és túl fog élni - mondta a miniszter. Egy sikeres embert gyakrabban támadnak.