Nyolcezer embert evakuáltak a bomba miatt

légibomba
Földmunkák közben forgatták ki a több száz kilós légibombát, majd lezárták a budai Infopark területét
Vágólapra másolva!
Féltonnás, földből kiásott bomba miatt ürítették ki hétfőn reggel az Infopark épületeit, tíz napja ugyanez zajlott le a területen. A tűzszerészeti vizsgálat idejére a Rákóczi hidat is lezárták, 8500 főt menekítettek ki a helyszínről - egy órán át vonatok, villamosok sem jártak az érintett területen.
Vágólapra másolva!

Világháborús bomba miatt ürítették ki fél napra a budai Infoparkot, és zárták le a Magyar tudósok körútját, valamint a Rákóczi hidat. A terület zárása csak délután három óra körül ért véget, a forgalom rendje lassan helyreáll az érintett szakaszon.

Féltonnányi kockázat

A robbanótestet hétfőn reggel egy építési területen fedezték fel. Bátyi Edina, a honvédség tűzszerészezredének szóvivője kérdésünkre elmondta, egy

féltonnás amerikai GP1000-es légibombát találtak a helyszínen.

Hidat, utakat zártak le

A bomba vizsgálatának idejére 600 méteres szakaszon zárták le a körutat, a rendőrök és a biztonsági szolgálatok pedig korábban kiürítették az Infopark két irodaházát és az ELTE lágymányosi campusát.

Földmunkák közben forgatták ki a több száz kilós légibombát, majd lezárták a budai Infopark területét Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Az evakuálás során közel 8500 embert menekítettek ki az épületekből,

,a tűzszerészek csak ezután mozgatták meg a robbanótestet. A vizsgálat időtartamára, 13:10 és 14:10 közöttt

lezárták a Rákóczi hidat is.

Se villamos, se vonat

A BKK Facebook-oldalán számolt be a bombatalálattal járó forgalmi változásokról: a lezárás alatt pótlóbusz helyettesíte az 1-es villamost, ami a Petőfi hídon halad át a Rákóczi híd helyett. Rövidített útvonalon járt a 153-as busz is, Neumann János utca irányába csak a Petőfi híd budai hídfőjéig közlekedett.

A hídlezárás miatt a Keleti pályaudvarról és Kőbánya-Kispestről nem indultak vonatok Pécs, Győr, Szombathely, Sopron felé, és leállt az elővárosi közlekedés a Köki és a Székesfehérvár között. A bomba elszállítása után újra megindulhatott a forgalom a hídon, de egy ideig még maradhat a torlódás. A MÁVInform tájékoztatása szerint ugyanakkor

délután fél háromtól újraindult a vasúti közlekedés Ferencváros és Kelenföld között.

Két héten belül a második bomba

Mint a szóvivőtől megtudtuk,

tíz nappal ezelőtt ugyanezen építési területen fordult ki második világháborús bomba a földből.

A több mint kétmázsás robbanótest miatt ki kellett üríteni az ELTE lágymányosi campusának szárnyait és az Infopark egyes épületeit. Becslések szerint közel háromezer főt evakuáltak a környékről, a bomba miatt pedig órákra megbénult a környék közlekedése.