Alig gyengült a Fidesz-KDNP a két évvel ezelőtti szinthez képest

Vágólapra másolva!
A 2014-es parlamenti választással közel azonos eredmény születne egy most vasárnapi voksoláson – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Idők számára készített közvélemény-kutatásából.
Vágólapra másolva!

A közvélemény-kutatás alapján egy most vasárnapi választáson a legvalószínűbb listás eredményt nézve a Fidesz-KDNP 41, a baloldali pártok együttesen 27 (az MSZP 12, a DK 9, az Együtt 4, a PM 2), a Jobbik 24, az LMP 5, míg az egyéb pártok összességében 3 százalékot szereznének. 2014 áprilisában a belföldi listás eredményeket nézve a Fidesz-KDNP 44, a baloldali pártok együttesen 26, a Jobbik 21, az LMP 5, míg az egyéb pártok összességében 4 százalékos eredményt értek el. A mindössze 1-3 százalékpontnyi eltérések azt is előrevetítik, hogy a kormánypártok egy most vasárnap esedékes választáson újból kétharmadközeli eredményt szerezhetnének.

Forrás: Nézőpont Intézet

Összességében rendkívül kedvező a kormánypártok számára, hogy az erőviszonyok változatlanok a ciklus félidejében. A kormányzati ciklusok sajátosságait figyelembe véve ugyanis a kormánypártok támogatottsága jellemzően tartósan alacsonyabb pályán mozog a választáson elért eredményhez képest. Mivel a Fidesz-KDNP szövetség előnye a ciklus félidejében is kimondottan stabilnak tekinthető, így a kormánypártoknak a jelenlegi tábor egyben tartására kell koncentrálniuk a következő választási kampány kezdetéig.

Módszertan

A Nézőpont Intézet telefonos közvélemény-kutatása 2016. március 18-21. között készült 1000 fő megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság esetén a maximális mintavételi hiba 3,2 százalék.