Aláírást gyűjtenek Kiss László lemondásáért

Kiss László, úszás
Kiss László, úszás
Vágólapra másolva!
Felháborítónak és elfogadhatatlannak tartják Kiss László mentegetését, ezért aláírásgyűjtést indítottak az úszóedző, valamint Gyárfás Tamás lemondásáért. A Magyar Úszószövetség szerdán ugyanis megvédte Kiss Lászlót, akiről kiderült: 1961-ben csoportosan elkövetett nemi erőszak miatt három év börtönbüntetésre ítélték, és ebből csak húsz hónapot kellett letöltenie. 
Vágólapra másolva!

- Elfogadhatatlan, ahogy ezt az ügyet kommunikálták, illetve hogy az ítélet után Kiss újra gyerekekkel, legfőképpen lányokkal foglalkozhatott. Egy ilyen ügynek nem szabadna következmények nélkül maradnia! - mondta az Origónak Szinovszki Léna. Az aláírásgyűjtés elindítója, aki korábban maga is úszott, "hirtelen felindulásból" rakta ki a petíciót, de szerinte a két sportvezető lemondásához nem kellene egy ilyen akció.

Kiss László és Gyárfás Tamás lemondásáért indult aláírásgyűjtés Forrás: MTI/Földi Imre

- Elismerem Kiss László sportban szerzett érdemeit, de ezután az ügy után

- mondta Szinovszki Léna, aki szerint Magyarországon a mai napig elbagatellizálják a nők elleni erőszakot.

A petíciót egy nap alatt több mint hatszázan írták alá. Szinovszki Léna azt mondta, nem tudja mennyi szignónak kell összejönnie ahogy, hogy az úszószövetség vezetése, vagy Kiss László elgondolkozzon a lemondáson, de ez a petíció mindenképpen egy erős üzenet a magyar társadalomtól, hogy vannak olyan ügyek, amik nem évülhetnek el.

A szövetség kiállt mellette

A Petíciók.hu idézi a Magyar Úszószövetség szerdai álláspontját, miszerint "akik a magyar sportban, ezen belül a honi úszóéletben tevékenykednek, mindannyian hallottak arról, hogy Kiss Lászlóval szemben 55 évvel ezelőtt milyen ítélet született".

Az úszóedzők tehát megvédték Kiss Lászlót, és az általa elkövetett bűnöket azzal relativizálták, hogy egy

Kiss László ügyéről egyébként három órától Százhalombattán is tárgyalnak, az ottani ellenzéki képviselők átneveznék az úszóedzőről elnevezett uszodát, illetve megfosztanák Kiss Lászlót társadalmi alpolgármesteri posztjától.