Megemelik a polgármesterek fizetését

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés kedden megemelte a települési polgármesterek díjazását.
Vágólapra másolva!

A képviselők nagy többséggel, 180 igen szavazattal, 3 tartózkodás mellett fogadták el - házszabálytól eltéréssel - az önkormányzati törvény ezt tartalmazó módosítását a belügyminiszter kezdeményezésére.

A változtatás értelmében a településvezetők díjazását a most elfogadott javaslat kihirdetését követő hónaptól már nem a helyettes államtitkárok, hanem az államtitkárok alapilletményéhez igazítják. (bruttó 997 200 forint)

  • Egy 500 lakosúnál kisebb település polgármesterének bére az államtitkári fizetés 30 százaléka lesz,
  • 1500 lakosig 40 százaléka,
  • 2000 lakosig 50 százaléka,
  • 5000 lakosig 55 százaléka,
  • 10 ezer lakosig 60 százaléka,
  • 30 ezer lakosig 70 százaléka,
  • a fölötti lélekszámnál pedig az államtitkár bér 80 százaléka lesz.

A megyei önkormányzatok közgyűlési elnökei az államtitkári illetmény 90 százalékára válnak jogosulttá.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a hétfői összevont vitában emlékeztetett, a legkisebb települések vezetőinek fizetését ellenzéki kezdeményezésre növelték az államtitkári tiszteletdíj 20 százalékáról 30 százalékra, amivel az érintett polgármesterek díjazása mintegy 300 ezer forint lesz.

A polgármesteri fizetésemelés összességében évente mintegy 1,5 milliárd forintba kerül, aminek nagy részét a központi költségvetésből fedezik, a támogatás megítélésénél figyelembe véve a települések egy lakosra jutó adóerő-képességet.

A képviselők a módosítással azt is lehetővé tették, hogy a társadalmi megbízatású alpolgármesterek lemondjanak tiszteletdíjukról, amire eddig nem volt lehetőségük, így kötelező díjazásukat csak az adózást követően ajánlhatták fel az önkormányzatnak.