Századvég: Stabil Fidesz, gyengülő Jobbik

Vágólapra másolva!
A Fidesz-KDNP stabilan őrzi vezető pozícióját, a Jobbik gyengült, az MSZP erősödött - derül ki a Századvég legfrisebb fölméréséből.
Vágólapra másolva!

A Századvég kutatása szerint a kormánypártok továbbra is stabilan őrzik vezető pozíciójukat mind a teljes népesség, mind pedig a biztos szavazó pártválasztók körében.

A Fidesz-KDNP ma jóval erősebb, mint négy évvel korábban,

az előző kormányciklus azonos időszakában.

A kormánypártok összesen 32 százalékon állnak a teljes népesség körében, és ezzel továbbra is stabilan vezetnek a pártok rangsorában – derül ki a Századvég legfrissebb felméréséből. 2012 végén 22 százalék volt a támogatottságuk.

Pártok támogatottsága a teljes népesség körében Forrás: Századvég

Az ellenzéki pártok közül a Jobbik gyengült, a választópolgárok 11 százaléka adná rájuk a szavazatát.

Az MSZP erősödni tudott, jelenleg 10 százalékon áll, azaz újra megközelítette a Jobbikot. A felnőttkorú lakosság 4–4 százaléka szavazna az LMP-re, illetve a DK-ra, míg az Együtt 1 százalékon áll a teljes népességen belül.

Más pártra a megkérdezettek 3 százaléka voksolna,

a bizonytalanok aránya jelenleg 35 százalék.

A Jobbik a biztos szavazók körében is gyengült

A kormánypártok előnye a biztos szavazó pártválasztók körében is jelentős, ebben a közegben 47 százalékos a Fidesz-KDNP támogatottsága. Négy évvel korábban, a politikai ciklus azonos időszakában, a Századvég közvélemény-kutatása szerint ez az arány 40 százalék volt.

A Jobbik a biztos szavazók körében gyengült, támogatottsága jelenleg 19 százalék, míg az MSZP-re 16 százalék szavazna. Az LMP és a DK egyaránt a biztos szavazó pártválasztók 6–6 százalékát tudhatja maga mellett.

Az Együtt támogatottsága ebben a közegben 2 százalék, más pártot pedig a biztos szavazók 4 százaléka választana.

A Századvég telefonon kérdezett meg ezer véletlenszerűen kiválasztott embert.