Megszületett a baloldal és a Jobbik szövetsége Szentendrén

Debrecen, 2016. október 2. Egy választópolgár leadja szavazatát a debreceni Közép utcai óvodában kialakított 133. szavazókörben a kvótareferendum napján, 2016. október 2-án. A népszavazást a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítésével kapcsolatban írták ki. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Egy civil szervezet jelöltje mellé sorakozott föl a baloldal és a Jobbik Szentendrén, ahol január 15-én tartanak időközi választást egy képviselő halála miatt. Eddig nem volt példa arra, hogy a radikálisok és a balliberálisok ilyen konstellációban működjenek együtt a Fidesszel szemben. Az Origo úgy tudja, országos szintről érkezett az ukáz a helyieknek, a Jobbikban egyáltalán nem örültek a döntésnek.
Vágólapra másolva!

Nem állított jelöltet a Jobbik és egyik baloldali párt sem a január 15-i szentendrei időközi választásra. A 7-es számú körzetben a korábbi fideszes képviselő halála miatt kellett kiírni új voksolást. A Jobbik és a baloldali pártok egyébként a korábbi választásokon

ebben a körzetben mindig indítottak önálló jelöltet.

Azzal, hogy most nem szállnak ringbe, a Társaság az Élhető Szentendréért (TÉSZ) jelöltjét segíthetik a Fidesszel szemben.

Föntről érkezett az ukáz

Az Origo úgy tudja, hogy a Szentendrén mind az MSZP, mind a Jobbik szeretett volna jelöltet állítani, de a pártközpontok úgy döntöttek, hogy a TÉSZ jelöltjét támogatva próbálják legyőzni a Fideszt. A szocialistákat könnyebb volt meggyőzni, mivel a TÉSZ jelöltje, Helyes Imre 1974-ben a moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében szerzett nemzetközi jogi diplomát. A helyi szinten erősnek számító Jobbikban nem okozott osztatlan örömet a döntés, de az országos pártvezetésnek sikerült ezt lenyomnia.

Szentendrén 2010 óta nem volt példa arra, hogy sem az MSZP, sem a Jobbik nem indít saját jelöltet Forrás: Origo

A körzetben egyébként

2014 őszén meglehetősen szoros eredmény született.

A Fidesz jelöltje 44,5 százalékkal győzött, míg a TÉSZ jelöltje 37,72, az MSZP-é 8,19, míg a Jobbiké 7 százalékot szerzett. Ha automatikusan hozzáadjuk a TÉSZ-hez a Jobbik és az MSZP szavazatait, akkor az 2014-ben több lett volna, mint a kormánypártoké. A mostani összefogás révén tehát meglehetősen szoros versenyre kell számítani januárban.

Korábban nem tetszettek a liberálisok a Jobbiknak

Forrásaink szerint a TÉSZ, bár civil szervezetnek igyekszik magát feltüntetni, de a korábbi SZDSZ romjain jött létre. Egyik önkormányzati képviselőjük, Kubatovics Áron jelenleg a Szigetvári Viktor vezette Együtt országos politikai tanácsának a tagja. Érdekes, hogy 2014-ben éppen a Jobbik írta azt a TÉSZ-ről, hogy valójában egy balliberális, álcivil szerveződés. Alább látható a Jobbik véleménye a TÉSZ-ről.

Korábban még így vélekedett a TÉSZ-ről a Jobbik Forrás: Mi folyik itt Szentendrén?/Facebook

A baloldal és a Jobbik a 2014 óta tartó politikai ciklusban a nagyvárosokban mindig külön jelöltet állított. Legutóbb Soroksáron és Dunaújvárosban is külön jelöltjeik voltak, tehát még szó sem volt semmilyen választási együttműködésről. Információink szerint

a szentendrei modell csak egy kísérlet

arra, hogy vajon a 2018-as országgyűlési választáson érdemes-e együttműködniük. A modell lényege, hogy egy látszólag pártfüggetlen jelölt mellé felsorakozva próbálják megverni a Fideszt.

Így működnek együtt

Mint arról az Origo korábban beszámolt, egyre több jel mutat arra, hogy a baloldal és a Jobbik között lehet együttműködés, aminek az egyik kovásza a Simicska Lajos vezette Magyar Nemzet lehet. Helyben azért már jól működik az összefogás, mivel Tapolcán és Gyöngyösön már támogatja egymást az MSZP és a Jobbik, míg Kaposváron együtt gyűjtötték az aláírásokat.

Az Országgyűlésben már sokszor szavazott együtt a baloldal és a Jobbik. Legutóbb mindketten elutasították az alaptörvény módosítását Forrás: MTI/Kovács Attila

A Századvég szerint a jelenlegi Országgyűlés szavazásainak elemzése cáfolja a baloldali pártok által hangoztatott Fidesz–Jobbik-koalíciót, sőt,

inkább egy „vörös-barna” összefogásra enged következtetni.

Az MSZP nagyságrendekkel többször szavaz együtt a Jobbikkal, mint ahányszor a Fidesz képviselői így tesznek. 2015. február 1. és június 15. között a szocialista párt 227 alkalommal szavazott együtt a Jobbikkal, miközben a két jobboldali párt csak 49 esetben szavazott egyformán. Százalékokban kifejezve a szavazások közel felében, 48,7 százalékban szavazott együtt az MSZP és a Jobbik, míg ez az arány a Fidesz–Jobbik esetében mindössze 10,5 százalék.