Orbán Viktor: Magyarország fair brexitben érdekelt

A Magyar Diaszpóra Tanács ülése
Orbán Viktor a Magyar Diaszpóra Tanács ülésén
Vágólapra másolva!
Magyarország nem egy büntető jellegű, hanem egy "fair" brexitben érdekelt – mondta Orbán Viktor azon a megbeszélésen, amit Nagy-Britannia EU-ból történő kilépésének uniós főtárgyalójával folytatott Budapesten. A kormányfő ismertette a magyar álláspontot: a kinti magyarok szerzett jogai nem csorbulhatnak.
Vágólapra másolva!

Magyarország nem büntető jellegű, hanem "fair brexitben" érdekelt – mondta Orbán Viktor kormányfő azon a megbeszélésen, amelyet Michel Barnier-vel, a brexit uniós főtárgyalójával folytatott Budapesten.

Orbán Viktor fő célja, hogy a kinti magyarok szerzett jogai ne csorbuljanak Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Michel Barnier vezeti a brexitről, vagyis Nagy-Britannia uniós kilépéséről szóló, Londonnal folytatandó tárgyalásokra létrehozott munkacsoportot. Azért érkezett most Budapestre, hogy tájékozódjon, milyen szempontok fontosak Magyarországnak a brit kilépéssel kapcsolatban.

Ne csorbuljanak a magyarok jogai

A találkozón – amelyen részt vett Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is – Orbán Viktor ismertette:

a magyar álláspont lényege, hogy a Nagy-Britanniában tanuló és dolgozó magyarok szerzett jogai ne csorbuljanak a jövőben.

A magyar kormányfő és a francia politikus – volt francia külügyminiszter, korábbi belső piaci uniós biztos – egyetértett abban, hogy a kilépés pillanatáig mind az EU, mind Nagy-Britannia tagsággal járó jogai és kötelezettségei változatlanul fennállnak.