Áder János maradhat a köztársasági elnök

Víz-világtalálkozó - Konferencia a Millenárison
Áder János köztársasági elnök a víz-világtalálkozón
Vágólapra másolva!
Az államfő megbízatása jövő májusban jár le. Bár több komoly jelölt is van – Balog Zoltán miniszter és Lenkovics Barnabás volt alkotmánybírósági elnök –, mind Orbán Viktor miniszterelnök, mind a Fidesz meghatározó politikusai az elnökségben és a kormányban is azt szeretnék, hogy Áder János maradjon újabb öt évre, tudta meg az Origo.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg Áder János marad a köztársasági elnök – erősítették meg több forrásból az Origo információját. Úgy tudjuk, a Fidesz vezető politikusai és a meghatározó kormánytagok is azt támogatják, hogy Áder János egy újabb ötéves ciklust vállaljon az államfői poszton.

Áder János újabb öt évig maradhat köztársasági elnök Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Úgy tudjuk a jelöltek között van egyébként valóban Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetőjének neve is. Balog eredetileg református lelkész, 2006-ban lett országgyűlési képviselő, azóta, ahogy fogalmaz az életrajzában, a lelkészi szolgálatát szünetelteti. 2010-ben a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára lett, majd 2012-től az emberi erőforrások minisztere. Legutóbb pár napja az atv.hu írt arról, hogy a miniszter lehet Áder János utódja. Ezt az értesülést azonban pénteken Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője cáfolta.

Balog Zoltán Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Pontosabban Kósa Lajos úgy fogalmazott, hogy a parlament tavaszi ülésszakában kell majd köztársasági elnököt választani, ennek bizottsági ülései február 15-én, plenáris ülései pedig február 20-én kezdődnek. Vagyis csak ekkortól kezdődően nyílik meg az egyeztetés. Hozzátette, szerinte

legkésőbb márciusban dönteni kell,

hogy a szükséges előkészületeket meg lehessen tenni, és ne szorítson az idő.

Áder János megbízatása 2017 májusáig szól. Az alaptörvény értelmében a köztársasági elnököt a korábbi államfő megbízatásának lejárta előtt legalább harminc, legfeljebb hatvan nappal kell megválasztania az Országgyűlésnek.

Szintén lehetséges jelöltként beszélnek Lenkovics Barnabásról is, aki 2001-ben az állampolgári jogok országgyűlési biztosa lett, Mádl Ferenc akkori köztársasági elnök javaslatára. 2007-ben az Országgyűlés az Alkotmánybíróság tagjává választotta, 2015 februárjától 2016 áprilisáig pedig az Alkotmánybíróság elnöke volt.

Lenkovics Barnabás Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Mind Balog Zoltán, mind Lenkovics Barnabás kétségtelenül komoly jelölt, de az Origó értesülései szerint az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy marad Áder János.

Űgy tudjuk, Orbán Viktor miniszterelnök is azt szeretné, hogy továbbra is Áder János maradjon az elnök. Információink szerint a jelenlegi államfő gondolkodik azon, elvállaljon-e egy újabb ötéves elnöki ciklust,

gyakorlatilag rajta múlik, marad-e.

Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Az 1959-ben született Áder János 2012 áprilisában Orbán Viktor javaslatára lett a Fidesz–KDNP frakciószövetség államfőjelöltje. Az Országgyűlés május 2-án választotta köztársasági elnökké, május 10-én lépett hivatalba. Megbízatása során

kiemelt figyelmet fordított a környezetvédelemre és a fenntarthatóságra.

Ezzel kapcsolatban 2015 januárjában létrehozta a Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságát a Köztársasági Elnöki Hivatalban, amelynek vezetését Kőrösi Csaba volt ENSZ-nagykövetre bízta. Legutóbb a Budapesti Víz Világtalálkozó 2016-on beszélt az ivóvíz fontosságáról.