Az Erzsébet-utalványokat az év végéig kell megkapniuk a nyugdíjasoknak

Vágólapra másolva!
Az Erzsébet-utalványokat az év végéig kell megkapniuk a nyugdíjasoknak – reagált a Fidesz-frakció az MSZP kijelentésére. A szocialisták szerint a nyugdíjasok fele nem fogja megkapni karácsonyra az utalványt.
Vágólapra másolva!

Az MSZP-s Korózs Lajos szerint a nyugdíjasok fele nem fogja megkapni karácsonyra az Erzsébet-utalványt. Az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: ugyan a héten gőzerővel dolgoztak a nyomdák, csak a hét közepére tudták teríteni a postahivataloknak a küldeményeket. Hozzátette: a postások erőn felül teljesítenek, összesen több mint 150 mázsa küldeményt kell továbbítaniuk, és a nyugdíjasok juttatásának kézbesítésére a családi pótlékok kifizetése is rácsúszott.

Korózs Lajos szerint a nyugdíjasok nem tudják, hogy az Erzsébet-utalvány esetében nem készpénzről van szó. Az utalvánnyal csak élelmiszert lehet vásárolni, ám ha a vásárlás összege nem éri el az utalvány értékét, a különbözetet a boltban nem adják vissza.

A Fidesz szerint a Korózs Lajos, a népjóléti bizottság szocialista alelnöke is tudja, hogy az Erzsébet-utalványokat az év végéig kell megkapniuk az érintetteknek,

A Fidesz szerint Korózs Lajosnak mint volt szociális államtitkárnak és a szocialistáknak soha még csak eszükbe sem jutott támogatni a nyugdíjasokat, sőt még el is vettek tőlük egyhavi nyugdíjat, és nyugdíjadót akartak bevezetni. A szocialistákkal ellentétben a Fidesz megbecsüli a nyugdíjasokat – írta a kormánypárt közleményében.

Hozzátették: 2010 óta garantálják a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzését, jövőre további 1,6 százalékos nyugdíjemelést hajtanak végre, ami egy átlagos nyugdíj esetén havi 2 ezer forintos emelést jelent. A költségvetés zárásával lehetővé vált az is, hogy 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalvánnyal is támogassák az időseket, amelyet élelmiszer-vásárlásra fordíthatnak – tették hozzá.

A közlemény szerint a legfontosabb élelmiszerek áfájának csökkentésével

az idősek januártól további több tízezer forintot spórolhatnak meg.