Darák Péter: Szükség van önálló közigazgatási bíráskodásra

Vágólapra másolva!
Hosszú távon nem kerülhető el a közjogi bíráskodás önálló szervezetrendszerének kialakítása - nyilatkozta Darák Péter, a Kúria elnöke a Magyar Idők szombati számában.
Vágólapra másolva!

Az önálló szervezetrendszer azért is indokolt, mert ez egy különleges jogterület: a közigazgatási ügyek alapvetően különböznek a polgári és büntetőeljárásoktól - mondta a főbíró.

Az esetenként ellentmondó ítélkezési gyakorlatot sokszor jogosan kifogásolja a közvélemény, ugyanakkor ennek lehet elfogadható indoka is. Például, ha egy megyében megszaporodik az autófeltörések száma, akkor ott a prevenció szükségessé teheti az országos átlagnál szigorúbb büntetések kiszabását - magyarázta Darák Péter.

A Kúria elnöke annak kapcsán, hogy Polt Péter legfőbb ügyész szerint a bíróságok ítélkezési gyakorlata túl enyhe, arra mutatott rá: ebben a kérdésben azé a döntő szó, aki az ítéletet meghozza.
A főbíró kifejtette: ha kialakul egy ítélkezési gyakorlat, annak jó oka van. Bár, a nyilvánvaló eltérések okait vizsgálni kell. A közelmúltban például az egyik megye büntető fellebbviteli szakága túlságosan leterheltté vált, ezért száz ügyet átvittek egy másik megyébe, ahol 95 esetben enyhítettek a büntetésen. Ez országos szakmai vizsgálat indítását eredményezte. Ugyanis ha mégsem indokoltak a területi eltérések, változtatni kell - tette hozzá Darák Péter.