A 10 évre ítélt szír férfi mellett tüntettek Budapesten

A terrorizmusért elítélt szír férfi melletti szimpátiatüntetés
Budapest, 2016. december 3. A terrorcselekmény miatt elítélt szír férfi, Ahmed H. melletti szimpátiatüntetés a Madách téren 2016. december 3-án. A röszkei közúti átkelőnél 2015. szeptember 16-án történt tömegzavargásban résztvevő férfit a bíróság tiltott határátlépés és erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettében mondta ki bűnösnek első fokon. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A terrorcselekményért nemrég tíz évre ítélt szír férfi mellett tartottak demonstrációt Budapesten. A szimpátiatüntetést a Fidesz úgy kommentálta: a "migránspárti erők" ismét nyomást akarnak gyakorolni Magyarországra. Ellentüntetők Budaházy György szabadon bocsátását követelték.
Vágólapra másolva!

A terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt 10 év fegyházbüntetése ítélt szír férfi, Ahmed H. mellett tartottak civil szervezetek demonstrációt Budapesten. Mint arról az Origo is beszámolt, szerdán nem jogerősen bűnösnek mondta ki a Szegedi Törvényszék a szír férfit.

A terrorcselekmény miatt elítélt szír férfi, Ahmed H. melletti szimpátiatüntetés a Madách téren Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A szombati tüntetést szervező MigSzol (Migráns Szolidaritás Csoport) aktivistája beszédében, a Blaha Lujza téren azt hangsúlyozta: a szír férfit a "rendkívül ellenmondásos tanúvallomások és a bizonyítékok hiánya" ellenére ítélte 10 év fegyházra és kiutasításra a bíróság.

A szír férfi melletti tüntetés résztvevői transzparenseiken a határkerítés ellen is tiltakoztak Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A mintegy 200 demonstráló a Blaha Lujza térről a Madách térre vonult. Közben többen azt skandálták: "Szabadságot Ahmednek!", "Ma Ahmedet, holnap téged!", és olyan táblákat és molinókat tartottak, mint "Freedom for Ahmed H.", "Röszkei per=kirakatper", és "Nem kell kerítés!".

Budaházyért is tüntettek

A terrorcselekmény miatt elítélt szír férfi, Ahmed H. melletti szimpátiatüntetéssel egy időben, a Károly körút felől várta a szír férfi mellett demonstrálókat a szintén terrorcselekmény miatt idén augusztusban - ugyancsak nem jogerősen - 13 évre ítélet Budaházy György 20-30 szimpatizánsa, akik azt skandálták: "Szabadságot Budaházynak!".

A tüntetésre reagáló Fidesz szerint

a "migránspárti erők" nyomást akarnak gyakorolni Magyarországra, mert legalizálni akarják a bevándorlást és migránsokkal akarják betelepíteni Európát.

A kormánypárt szerint ezért támadják a kormány határvédelmi és terrorellenes intézkedéseit, a bevándorlás szigorítását és támadták a kényszerbetelepítés elleni népszavazást.