Lánczi Tamás: Nyíltan a baloldalnak udvarol a Jobbik

CÖF plakátkampány plakát Civil Összefogás Fórum 56-osok terén Vona Gábor Gyurcsány Ferenc
CÖF plakátkampány Budapesten Budapest, 2016. december 7. A Civil Összefogás Fórum (CÖF) újabb plakátja a budapesti Ötvenhatosok terén 2016. december 7-én. A kép Vona Gábor Jobbik-elnököt és Gyurcsány Ferenc DK-elnököt öleli át a korábbi plakátkampányból ismert bohóc, a felirat pedig azt hirdeti: „Egymásra találtak! Együtt mondtak nemet a bevándorlásellenes alkotmánymódosításra”.
Vágólapra másolva!
A Századvég vezető elemzője szerint furcsa helyzet, hogy Vona Gábor pártja próbálja magát szalonképessé tenni annak az oldalnak, amely az elmúlt időszakban náci pártnak tartotta a Jobbikot. Azt mondja, a kérdés az, hogy a párt törzsszavazói hogyan reagálnak a megváltoztatott ideológiára. Például azok a törzsszavazók, akik olykor kórusban üvöltözték, hogy „Mocskos zsidók!”. Ennek a Jobbikon belüli konfliktusnak az eredménye az is, hogy Vona és a párt vecsési szervezete háborúzni kezdett egymással.
Vágólapra másolva!
Vona Gábor a párt majálisán 2016. április 30-án. Hidat épít a baloldal felé? Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Pár napja a Vona Gábor vezette Jobbik üdvözlő üzenetet küldött a zsidóságnak hanuka alkalmából, amelyre Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija úgy reagált: bár az ehhez hasonló üdvözleteket nagy megbecsüléssel szokták fogadni, a párt levele meglepte és zavarba hozta őket, ugyanis a Jobbik számtalanszor bizonyította, hogy a hazai zsidó közösséget nem tekintik a magyar nemzet egyenlő elbírálást érdemlő tagjainak.

– tette hozzá a főrabbi Vona Gábornak küldött válaszában.

Azoknak udvarolnak, akik lenácizták őket

Lánczi Tamás, a Századvég politikai elemzője az Origónak azt mondta, hogy a hanukai üzenetet a Jobbik pálfordulásának tulajdonítja. Azt mondja, egy ideje a közép felé nyitásból balra át lett:

Az elemző úgy látja, hogy Vona Gábor pártja ma már nyíltan udvarol a baloldali szavazóknak és próbálja magát szalonképessé tenni azon az oldalon, ahol tíz éven keresztül azt hallgatták, hogy ez egy náci párt.

Medgyessy Péter volt miniszterelnök a parlamentben Forrás: MTI/Kovács Attila

Két nappal ezelőtt Medgyessy Péter volt miniszterelnök beszélt arról az ATV-ben, hogy csak egy MSZP–DK–Jobbik-összefogással tudnának győzni a következő választáson.

– mondta a volt miniszterelnök, majd hozzátette, hogy teljes ellenzéki összefogás nélkül szerinte elmarad a kormányváltás. Azt is mondta, hogy aki ezt nem veszi tudomásul, az

csak magát okolhatja, és el kell számolnia a nép felé.

Lánczi Tamás szerint egyáltalán nem lehetetlen, hogy létrejön majd egy ellenzéki alku, azt viszont egyelőre nem lehet megmondani, hogy vállaltan vagy a háttérben fog-e megtörténni.

Lánczi Tamás azt mondja, nemcsak a volt szocialista miniszterelnök beszél erről, hanem a balliberális politikusok is négyszemközt, amikor nem forog előttük kamera:

A kutató szerint azért sem teljesen elrugaszkodott az összefogás ötlete, mert a két szavazói tábor között lehet átjárás.

– magyarázza Lánczi Tamás, majd hozzáteszi, hogy Budapesten és környékén sokkal kisebb az átjárás, mint Kelet-Magyarországon. Itt ugyanis sokkal inkább élnek az ideológiai törésvonalak a Jobbikon belül, és

nehezebben bocsátják meg Vonának és a pártvezetésnek

a pálfordulást, amit végrehajtott.

Vona „eszement ötlete”

A Jobbik vecsési szervezete Vona üzenete után a Facebookon reagált. Azt írták, elhatárolódnak attól, akinek

olyan „eszement ötlete” támadna, hogy üdvözli a zsidóságot hanuka alkalmából.

Nyíltan antiszemita megjegyzésükben ocsmány, trágár szavakat is használtak.

Szabó Attila vecsési jobbikos képviselő pedig az Origónak arról beszélt, hogy a pártvezetésnek ezzel az egy gesztusával nem értenek egyet, de teljes mértékben lojálisak a párttal és a pártelnökkel. Sőt, ahogy fogalmazott, készek meghalni Vona Gáborért.

A pártelnök ezután etikai vizsgálatot indított a vecsésiek ellen, amelyet a párttagok úgy fogadtak: állnak elébe.

Lánczi Tamás szerint a legnagyobb kérdés az, hogy a Jobbik törzsszavazói bázisa hogyan fog reagálni arra a fordulatra, hogy radikális pártból egy radikális fordulattal baloldali párt vált.

„Ez egy tojástánc, mert

érezhető a Jobbik keménymagján belül az elbizonytalanodás,

de egyelőre még összetartja őket az a remény, hogy esetleg kormányra kerülhetnek. Ezek az egzisztenciális várakozások, remények még felülírják az ízlésbeli és ideológiai kérdéseket, de ahogy haladunk a 2018-as választások felé, és ha az erőviszonyok nem változnak, könnyen lehet, hogy lesznek dezertőrök akár egyes alapszervezetek, platformok vagy tagok formájában” – mondja, majd hozzáteszi, Vona Gábort és a párt vezetését egyértelműen megbabonázta ez a várakozás, és egyelőre a híveket is „tudják ezzel altatni”, de ha nem nő a támogatottság, nem kerülnek közelebb a kormányzáshoz, az ideológiai és világnézeti kérdések előtérbe fognak kerülni.

Kudarc a Jobbik trükkje

A Jobbiknak egyébként nemhogy nőtt volna, hanem csökkent a támogatottsága az elmúlt hónapokban. Úgy tűnik, Vona Gábor próbálkozása, hogy szalonképes pártnak mutassa a korábban antiszemita és cigányellenes botrányokkal kísért pártot, sikertelen. Ráadásul nem valószínű, hogy például azok a Jobbik-szimpatizánsok, akik a pártból éppen zsidó származása miatt elüldözött Szegedi Csanád neve hallatán „Mocskos zsidók” üvöltésekben törtek ki, hirtelen megváltoznak, és ők is boldog hanukát szeretnének kívánni.

Az elmúlt időszak Jobbikon belüli belső háborúi azt mutatják, hogy a Jobbik próbálkozása meglehetősen nehezen tudna sikeres lenni.