Hajléktalanellátás: felkészült az állam a télre

hajléktalanok takaró
Vágólapra másolva!
A kormány és a szolgáltatók felkészültek az idei tél hideg éjszakáira - mondta a hajléktalanellátás krízisidőszakáról szólva az erőforrástárca szociális ügyekért felelős államtitkára. Czibere Károly ismertette azt is, hogy a férőhelyek számát a téli időszakban 1500-zal növelik.
Vágólapra másolva!

A hajléktalanná válás megelőzése, az ellátás és a társadalomba visszavezető utak megtalálása egyaránt fontos feladata a szociálpolitikának - mondta az erőforrástárca szociális ügyekért felelős államtitkára. Czibere Károly szerint a kormány és a szolgáltatók felkészültek a tél hideg éjszakáira.

A hajléktalanná válás megelőzésének fontosságáról beszélt az államtitkár Forrás: Grimm Balázs

Czibere Károly emlékeztetett, hogy az önkormányzatoknak törvényi feladata odafigyelni a krízisben lévőkre, és menedékkel, pénzbeli vagy természetbeni támogatással segíteni őket.

- mondta.

Kiemelte, a kormány és a szolgáltatók felkészültek az idei tél hideg éjszakáira. A férőhelyek számát 9600-ról a téli időszakban 1500-zal növelik, a bővítés költségeit az állam megtéríti a szolgáltatóknak. Emellett 83 utcai szociális szolgálat is működik.

Több uniós program is segít

Elhangzott, decemberben indul európai uniós pénzből a rászorulókat támogató program, amely

2020-ig 4000 hajléktalan ember számára biztosít négymilliárd forint összegben napi egy tál meleg ételt.

A hajléktalan emberek visszailleszkedését a társadalomba szintén több program szolgálja.

Ismertetése szerint 2017-től a szolgáltatóknak lehetőségük lesz arra, hogy a korábban átmeneti szállókra fordított állami támogatásból lakást béreljenek, és így azok a hajléktalanok, akik képesek az önálló életre, gyorsabban visszakerülhessenek a társadalomba.

A téli krízisidőszakban különösen fontos az odafigyelés - képünk illusztráció Forrás: Thinkstock

Ugyanilyen fontos az az 1,7 milliárd forintból megvalósuló program, melynek célja, hogy azok, akik úgy vesztik el a lakhatásukat, hogy van szakképesítésük és képesek dolgozni, ne kerüljenek hajléktalanszállóra, hanem eleve albérlettel segítsék őket.

A szeretetszolgálat is készül

Morva Emília, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közép-magyarországi régiójának vezetője elmondta: a szervezet a fővárosban telente 400 férőhelyet biztosít, ahova éjszakánként behúzódhatnak a hajléktalanok, emellett 9 utcai gondozószolgálatuk járja a közterületeket, parkokat, erdős részeket.

Hívja a 112-t!

Aki veszélyben lévő vagy magatehetetlen embert lát, az hívja a 112-es segélyvonalat, a www.diszpecserportal.hu oldalon pedig régiókra bontva is megtalálhatók a hajléktalanellátó szervezetek.