Kósa szerint nem kapott semmit az LMP a támogatásért

Halász János; Kósa Lajos
Balatonfüred, 2016. szeptember 7. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart a Fidesz-KDNP kihelyezett évadnyitó frakcióülésének kezdete előtt Balatonfüreden 2016. szeptember 7-én. MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Vágólapra másolva!
Az LMP nem kért semmit a kormánypárttal közös alkotmánybíró-jelöltek támogatásáért – mondta Kósa Lajos. A Fidesz-frakcióvezető szerint ugyanis vannak pártok, "akik a politikai alkut nem a piaci kofák alkudozásából lesték el".
Vágólapra másolva!

Az LMP nem kért semmit azért cserébe, hogy támogatja a két kormánypárttal közös alkotmánybíró-jelölteket – mondta a Fidesz frakcióvezetője. Kósa Lajos szerint csupán jelezték, hogy fontos számukra az Alkotmánybíróság normális működése, az együttműködésért pedig nem kért semmit.

– fűzte hozzá kósa. Azt is mondta, nem arról van szó, hogy a Fidesz és a KDNP az LMP jelöltjeit támogatja, hiszen hosszú tárgyalások után egyeztek meg a nevekben.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

Mint arról az Origo is beszámolt, csütörtökön jelentették be, hogy a Fidesz, a KDNP és az LMP megegyezett a jelöltekről a hiányzó bírói helyekre, és a testület új elnökéről is konszenzus alakult ki köztük.

Az új alkotmánybírók megválasztásához kétharmados többség kell az Országgyűlésben Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Ennek értelmében Marosi Ildikót, Horváth Attilát, Schanda Balázst és Szabó Marcelt jelölik a testületbe. Elnöknek az AB jelenlegi elnökhelyettesét, Sulyok Tamást javasolják. Az MSZP-vel és a Jobbikkal szintén próbáltak tárgyalni, ám sikertelenül.