Hidd el, anya, meggyógyulok!

2016. 10. 09. Lázár lovarda Ments Életet Alapítvány
Vágólapra másolva!
Élménynapot tartottak a domonyvölgyi Lázár Lovasbirtokon, ahol a Ments Életet Alapítvány és a felajánlók jóvoltából olyan eszközöket és játékokat kaptak beteg gyerekek, amelyek élhetőbbé teszik a hosszú kórházi ápolással töltött napjaikat.
Vágólapra másolva!

Kórházi steril szobákban élő, súlyos beteg gyerekek és szüleik, valamint már meggyógyult társaik vehették át ma azokat a játékokat és egyéb eszközöket, amelyeket a Ments Életet Alapítvány gyűjtött össze, hogy jobb körülmények között gyógyulhassanak. Nem először rendeznek a maihoz hasonló élménynapot, a Gödöllőtől nem messze fekvő, festői szépségű Domonyvölgyben található birtokot ilyenkor elözönlik a különböző korú gyerekek, akiket játékokkal, lovasbemutatóval és finomságokkal várják az alapítvány munkatársai.

Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Kaspár Attila főtitkár szerint az ilyen események nemcsak a gyerekeknek fontosak, hanem a szülőknek is. Elmondta: amikor először – 6 éve – elvittek egy csoport rákos kisgyereket vitorlázni a Balatonra, bizony féltek, nem tudták, milyen lesz a hangulat, csak azt: ezek

a gyerekek még nem voltak soha életükben a Balatonnál, és nincs rá garancia, hogy valaha eljutnak még – a betegségük függvényében.

„Féltünk, igen. Aztán találkoztunk, felszálltunk a hajóra, és beszélgetni kezdtünk. A szülők voltak a legmeglepőbbek, gyorsan kiderült, hogy sok esetben a gyerekek tartják a szülőkben a lelket, amikor ők már mindenről lemondtak, akkor mondják nekik: ne félj, anya, meg fogok gyógyulni.”

Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A Ments Életet Alapítvány nem klasszikus jótékonysági szervezet, mondja Mikola József elnök, aki személyes érintettsége miatt pontosan tudja, milyen az, ha egy családban egy gyerek tartós kórházi ápolásra szorul. Adott esetben ez – a szomorúságon és aggódáson túl – felemésztheti egy család háztartását, ilyenkor minden segítség jól jön, de egy szülőnek a legnagyobb támogatás, ha a gyerekét boldogabbnak látja – innen jött az ötlet, hogy olyan szervezetet hozzanak létre, amely összegyűjti a gyerekek kívánságait, és megpróbálja „valóra váltani” őket. Az alapítvány legfontosabb tevékenysége az elnök szerint

a kórházban lévő kis páciensek igényeinek és a piacon lévő gyártó cégek – bármiről is legyen szó – összekötése.

Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója elmondta: 3 éve kereste meg az alapítvány a cégcsoportot, hogy segítsék őket, a CBA pedig a kezdeményezés mögé állt; támogató célként azt tűzték ki, hogy a súlyos beteg gyerekek élményhez jussanak, olyasmihez, amit senki nem vehet el tőlük a továbbiakban, és ez ezeken az élménynapokon megvalósul.

Közel 100 gyerekálom vált már valóra a szemük láttára

– amire kisgyerekes szülőként is nagyon büszke –, meggyőződésük, hogy a gyógyulás folyamatában meghatározó fontosságú a betegek lelki állapota.

Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Az egyik legnépszerűbb program a Nemzeti Lovasszínház elődadása volt Pintér Tibor vezetésével, a színész szerint természetes, hogy kiállnak a jó ügyek mellett, és üdvözlettel fogadta, hogy az egyik kívánság a mai 17 valóra váltott közül pont az, hogy egy 17 éves beteg nagylány az ő társulatában léphessen lóháton porondra egy előadáson a jövőben. Ehhez viszont a fiatal hölgy kitartása is kell, cserébe tényleg meg kell gyógyulnia – mondta Pintér Tibor.