Tüntetnek a Népszabadság miatt

Kossuth tér, tüntetés, Népszabadság
Vágólapra másolva!
Egy időben két helyszínre is tüntetést hirdettek azok, akik elfogadhatatlannak tartják, hogy felfüggesztették a Népszabadság megjelenését. A Tüntetés a sajtószabadságért Facebook-csoport a Kossuth térre hívta az embereket, az MSZP pedig a kiadó székházához, a Corvin negyedbe. Cikkünk frissül.
Vágólapra másolva!

Az idős szónkot elvitték a mentők

Sikerült újraéleszteni.

Egymásnak adják a megafont

A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Megérkeztek a mentők

A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Rosszul lett egy idősebb szónok

A férfihoz mentőt hívtak, addig a helyszínen szívmasszázzsal próbálnak segíteni rajta. A tömegben nehéz kivenni, mi is történik pontosan.

Magyar Időket égettek a téren

A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Vasárnap megpróbálják folytatni

A Népszabadság újságírói vasárnap megpróbálják folytatni a munkát.

Bemondták, hogy vége, de még maradnak

A hangosbemondóba bemondták, hogy a tüntetésnek vége, csak kevesen indultak haza.

A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Murányi: Azon dolgozunk, hogy hétfőn is megjelenjen a lap

A világon nincs még egy olyan demokratikus ország, ahol egy ekkora múltú lappal ezt meg lehet tenni, amit a Népszabadsággal csináltak - mondta Murányi András főszerkesztő a Kossuth téren az ATV-nek. Hangsúlyozta, azon dolgozik, hogy a lap hétfői száma is megjelenjen, de ennek a dolgok mostani állása szerint kicsi az esélye. A főszerkesztő megköszönte a szolidaritást azoknak, akik elmentek a tüntetésre.

Hargitai Miklós. A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Hargitai Miklós, a szerkesztőség munkatársa, a Sajtószakszervezet helyi alapszervezetének vezetője elmondta: a szombati ügyeletre kollégáit már nem engedték be az épületbe. "Ez mindent elmond arról, mennyire volt ez gazdasági döntés" - jegyezte meg. A lap felfüggesztése mintegy nyolcvan embert érint. "Fogalmam sincs, mit fogunk csinálni" - mondta Hargitai Miklós, hozzátéve: egyelőre a becsomagolt személyes holmijukhoz sem férnek hozzá.

Sajtószabadság! - skandálják

A Kossuth téren eközben Tamás Gáspár Miklós beszélt.

Itt az ideje annak, hogy a sajtó- és szólásszabadságért, demokráciáért zajló évtizedes küzdelem eredményt hozzon. Az, ami ma történt, az disznóság - mondta.

Tamás Gáspár Miklós. A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A tömeg azt skandálja: sajtószabadság!

Molnár: Ezen az úton nem mehet tovább Magyarország

Az MSZP szerint Magyarország nem mehet tovább azon az úton, amelynek legújabb állomása a Népszabadság kiadásának felfüggesztése.

Molnár Gyula, a szocialisták elnöke a budapesti Futó utcában - ahol eddig a lapot szerkesztették - úgy fogalmazott,

Molnár Gyula, az MSZP elnöke és Kunhalmi Ágnes, az MSZP fővárosi elnöke Forrás: MTI/Soós Lajos

Az ellenzéki politikus mintegy száz demonstráló előtt felszólalva elmondta, arra készültek, hogy október 23-án, 1956 hatvanadik évfordulóján lehet majd nemzeti minimumról beszélni, arról, miként lehet az országot kivezetni a kátyúból, a mai nap azonban világossá tette, hogy

nincs lehetőség semmilyen egyezkedésre.

Kiemelte, a kormány új egységként értelmezi a kvótareferendumon "nemmel" szavazó 3,2 millió embert, azonban velük szemben létrejött egy új többség, amelyben a határokon belül 7 millióan, azon kívül közel 5 millióan vannak. Az MSZP a következő években azon dolgozik majd, hogy ez az új többség leváltsa a kormányt - tette hozzá Molnár Gyula.

Százak a Kossuth téren

Több százan gyűltek össze a Kossuth téren. Munkatársunk beszámolója szerint a környező utcákban rendőrautók várakoznak.

Azt egyelőre nem tudni, lesznek-e beszédek. Megafonok mindenesetre vannak.

A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Mécsesgyújtás a kiadónál

Az MSZP a Mediaworks Futó utcai épületéhez hívta a tiltakozókat, ott mécseseket gyújtottak.

A tervek szerint ott Molnár Gyula szocialista pártelnök mond beszédet. A részvevők ezután csatlakoznak a Kossuth téri tüntetéshez.

Váratlan döntés

A Népszabadság nyomtatott és internetes kiadását szombaton fölfüggesztette a kiadó Mediaworks Zrt. Közleményükben azt írták: azért döntöttek így, hogy a lap új koncepciójának kialakításáig és megvalósításáig „valamennyi érintett erre a kiemelt feladatra tudjon koncentrálni". Azt is írták, hogy az elmúlt tíz évben 74 százalékkal csökkent a lap példányszáma, és többmilliárdos adósságot halmozott fel.

A lap főszerkesztője, Murányi András azt mondta, hogy tárgyalnak a folytatásról. Mint mondta: a Népszabadság célja az, hogy továbbra is megjelenjen minden platformon.