Gyurcsány szerint össze kell fogni, és ebben lesz keserűség is

Vágólapra másolva!
A Demokratikus Koalíció elnöke az általa demokratikusnak tartott ellenzéki pártok összefogására és egy közös rendszerváltó alternatíva megfogalmazására szólított fel a párt megalakításának ötödik évfordulóján tartott beszédében szombaton.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc az egyik budapesti szálloda rendezvénytermében tartott ünnepségen azt mondta: reméli, hogy a vasárnapi, október 23-i ellenzéki tüntetésről kiderül, ez nemcsak egy pillanatnyi közös színpadi szereplés, hanem valaminek a kezdete.

A Demokratikus Koalíció ötödik születésnapjáról megemlékezve úgy fogalmazott: csak visszafogott ünneplésre van okuk, mert még nem érték el azt a végcélt, hogy Magyarországon újra nyugodt, biztonságos, élhető világ legyen.

– mondta Gyurcsány Ferenc.

Párhuzamot vont 1956-tal is. Azt mondta: 1956-ban a forradalom oldalán állt Rácz Sándor, a Nagy-budapesti Központi Munkástanács elnöke és Mindszenty József bíboros is, pedig az ő világuk talán csak egy pontban érintkezett. Abban, hogy a diktatúra bukását akarták. A DK elnöke hangsúlyozta:

most sem azt kéri a demokratáktól, hogy egyszer és mindenkorra „bútorozzanak össze", hogy adják fel a különbségeiket.

Szerinte az természetes, hogy a demokratikus közösség sokfajta, de a szabadság, a függetlenség, a demokrácia dolgában együtt kell működniük, és ha majd ezen túl lesznek, akkor újra elkezdhetnek versengeni.

Az összefogásban nyilvánvalóan lesz majd keserűség is, de senkinek sem kell nagy áldozatot hoznia, senkit nem fognak börtönbe vinni - mondta. Biztosan nem kell majd annyi vezető és elnökségi tag az együttműködés során, az egyes politikusok pedig nem fognak annyit szerepelni a televízióba, mint négy-öt különálló párt tagjaiként tették

- tette hozzá Gyurcsány Ferenc.