Molnár Gyula: Újra aktuálisak az 1956-os gondolatok

Kunhalmi Ágnes; Molnár Gyula
Budapest, 2016. október 23. Kunhalmi Ágnes, a Magyar Szocialista Párt budapesti elnöke (b) és Molnár Gyula, az MSZP elnöke az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Budapesten, a Nagy Imre Emlékház előtt a 2016. október 23-án. MTI Fotó: Kallos Bea
Vágólapra másolva!
Molnár Gyula, az MSZP elnöke szerint a mai magyar jobboldal át akarja írni 1956-nak azt az üzenetét, hogy egy kommunista miniszterelnök, Nagy Imre képes volt a változásra, volt benne bátorság, hogy Magyarországot a szabadság és a demokrácia útjára vezesse.
Vágólapra másolva!

Az MSZP vasárnap délelőtt tartott megemlékezést a budapesti, második kerületi Nagy Imre Emlékháznál, ahol Molnár Gyula pártelnök és Kunhalmi Ágnes, a párt budapesti elnöke is beszédet mondtak.

Molnár Gyula azt mondta, a mártír miniszterelnök legfontosabb üzenete, hogy a diktatúrát nem megreformálni, hanem megváltoztatni kell. Hozzátette, hogy

a magyar haladó baloldal legnagyobb hősének tartják Nagy Imrét.

Molnár Gyula, Magyar Szocialista Párt elnöke mond beszédet a párt által szervezett megemlékezésen, a Nagy Imre Emlékház előtt Forrás: MTI/Kallos Bea

Arról is beszélt, hogy pártja szerint újra aktuálisak az 1956-os gondolatok. Elsősorban azzal kapcsolatban, hogy szűnjön meg az elnyomás, legyen szólás- és sajtószabadság, valamint hogy az oroszok ne szóljanak bele a magyar belpolitikába.

Emellett azt is elmondta, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik legszebb üzenete, hogy akkor valódi nemzeti egység jött létre a szabadságért és a demokráciáért. Molnár Gyula ezt szembeállította a jelenlegi helyzettel. Azt mondta, hogy most 3,2 millió szavazót kiáltanak ki új egységnek, ezért szerinte a Fidesz "az új kisebbség pártja".

Kunhalmi Ágnes és Molnár Gyula Forrás: MTI/Kallos Bea

Kunhalmi Ágnes, a párt budapesti elnöke szerint Orbán Viktor miniszterelnök, aki 1989-ben Nagy Imre újratemetésén mondott beszédet, ma a forradalom és szabadságharc miniszterelnökének szellemiségét akarja eltemetni.