Osztrák külügyminiszter: Rossz döntést hozott az EU a kvótákról

Sebastian Kurz
Austria's Foreign Minister Sebastian Kurz attends an EU foreign affairs council at the European Council, in Brussels, on December 14, 2015. EU foreign ministers meet to discuss several issues including Ukraine, Libya and Iraq with diminishing expectation ministers will take a formal decision to extend economic sanctions on Russia for six months, as Italy pushes for a delay to Thursday’s EU leaders' summit. / AFP / EMMANUEL DUNAND
Vágólapra másolva!
Változtatni kell az Európai Unió álláspontján a kvótákkal kapcsolatban – erről beszélt az osztrák külügyminiszter. Sebastian Kurz szerint veszélyes, ha az EU-ban egyesek azt a benyomást keltik, hogy erkölcsileg más tagállamok felett állnak.
Vágólapra másolva!

A menekültproblémát nem lehet kvótákon alapuló elosztással megoldani – ezt mondta az osztrák külügyminiszter a Welt am Sonntag német lapnak adott interjúban. Sebastian Kurz azt is mondta, rossznak tartja a 160 ezer migráns tagországok közötti elosztásáról hozott döntést.

Sebastian Kurz, Ausztria külügyminisztere Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Szerinte az EU-nak nem szabad görcsösen ragaszkodnia a döntéshez, hanem el kell búcsúznia tőle, mert a cél teljes mértékben megvalósíthatatlan, és kvóták veszélybe sodorhatják az Európai Unió összetartását.

A kvótareferendumról azt mondta, hogy a magyarok véleménye ismert, és ezen nem változtat az országos népszavazás. Azt is mondta, nem szabad azt az érzetet kelteni, mintha az uniós tagországok két különböző osztályt képeznének, és úgy vélte, bizonyos tagországok hibát követtek el azzal, hogy a migrációs válsággal kapcsolatban megpróbálták rákényszeríteni másokra irányvonalukat.

Azt is mondta, veszélyes, ha az EU-ban egyesek azt a benyomást keltik, hogy erkölcsileg más tagállamok felett állnak, sokkal inkább olyan Európára van szükség, amelyben a tagországok megértően viszonyulnak az övéktől eltérő véleményekhez és megközelítésekhez. A tiszteleten alapuló hozzáállással szerinte sokkal könnyebb szövetségeseket találni a közös fellépéshez.