Jogerős felmentő ítélet a miskolci paneltűz ügyében

Vágólapra másolva!
Jogerősen felmentette a Debreceni Ítélőtábla bűncselekmény hiányában azt az asszonyt, akit három ember halálát okozó közveszélyokozással vádoltak a 2009-es miskolci paneltűz miatt. A táblabíróság ezzel helybenhagyta a másodfokú ítéletet; első fokon, 2014-ben még négy évet kapott az asszony.
Vágólapra másolva!

Bűncselekmény hiányában, jogerősen felmentette a Debreceni Ítélőtábla azt az asszonyt, akit három ember halálát okozó közveszélyokozással vádoltak a 2009-es miskolci paneltűz miatt.

Miskolc avasi lakótelepén, egy hatodik emeleti lakásban csaptak fel a lángok 2009. augusztus 15-én.

A tűz átterjedt a hetedik emeletre, ahol egy család három tagja - a 39 éves anya, 16 éves lánya és 13 éves fia - volt otthon.

Az anya és a fiú a helyszínen, a lány 4 nappal később a kórházban meghalt.

Azt az asszonyt, akinek lakásában a tűz keletkezett, közveszély okozásával és segítségnyújtás elmulasztásával vádolták meg. Az ügyészség szerint ugyanis azzal, hogy elmenekült és a lakásajtót nyitva hagyta, a tűz levegőt kapott, meggyújtotta az épület külső szigetelését és a 7. emeleti loggiát.

Első fokon négy évet kapott

Mint arról az Origo is beszámolt, 2014 őszén közveszélyokozás vétségében és segítségnyújtás elmulasztásában mondta ki bűnösnek a bíróság a nőt.

A Miskolci Járásbíróság nem jogerős ítéletében négy év börtönbüntetést szabott ki.

A másodfokon eljáró Miskolci Törvényszék azonban megváltoztatta a határozatot, mondván: nem állapítható meg, hogy a tüzet a nő okozta volna vagy bármely cselekedete közveszély okozásának minősülne.

Bűnösnek találta ugyanakkor segítségnyújtás elmulasztása vétségében.

Emiatt a törvényszék egy év próbára bocsátotta a vádlottat, amit a Debreceni Ítélőtábla Ficsór Gabriella vezette tanácsa most helybenhagyott.