Boross Péter: Széles körű és emelkedett a mostani ünnep

Boross Péter
Budapest, 2016. október 22. Boross Péter volt miniszterelnök, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Budapesten, a Műegyetem rakparton lévő ’56-os emlékműnél 2016. október 22-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Boross Péter szerint az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepe még soha nem volt olyan emelkedett és széleskörű, mint most. A volt miniszterelnök a 60. évforduló alkalmából Budapesten, a Műegyetem rakparton lévő 1956-os emlékműnél tartott megemlékezésen mondott beszédet szombaton.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Örökség Intézete és a Szabadságharcosokért Közalapítvány tartott megemlékezést szombaton a Műegyetem rakpart 1956-os emlékművénél. A közalapítvány elnöke, Boross Béter volt miniszterelnök is mondott beszédet, amelyben méltatta, hogy az egész országban programokkal, emlékezetfrissítő, ifjúság-tanító rendezvényekkel ünneplik október 23-át.

Azt mondta, "eddig még nem volt ilyen széles körű az ünnep, és

Óriási jelentőségű ez a nagy megmozdulás. Mégsem igaz, hogy elfelejtették, nem igaz, hogy elfeledkeznek rólunk" - mondta.

Boross Péter volt miniszterelnök beszédet mond a Műegyetem rakparton lévő ’56-os emlékműnél Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Boross Péter arról is beszélt, hogy aggódik az olyan szervezkedések miatt, amelyek célja megcsúfolni a vasárnapi nemzeti ünnep főrendezvényét. Arról is beszélt, hogy miközben Magyarországon október 23-át ünneplik, "egy nagyhatalom külügyminisztériumának helyettes szóvivője pedig a sajtószabadságért aggódik Magyarországon. És kiállították a Népszabadság utolsó számát valahol Washingtonban". Erre Boros Péter a következő kérdést tette fel:

Az ünnepség olyan résztvevőihez is szólt, akik megélték az 1956-os eseményeket. Nekik azt üzente, hogy fontosnak tartja, hogy az ifjúságban is tudatosul, "miért vagyunk mi a szabadság népe". Azt mondta, tudatosítani kell, hogy

a mindenáron megmaradás képességére. Boross Péter arra kérte az ünnepség résztvevőit, legyenek büszkék arra, ahogyan a magyar nemzet most viselkedik.

"Megtanultunk a történelem során talpra állni" Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Boross Péter azt is mondta, hogy "a szellemi rendszerváltoztatás nehezebb, mint az anyagi, fizikai, gazdasági, pénzügyi, az idáig is tart, és még egy darabig. De megtörténik, mert megtanultunk a történelem során talpra állni".

A megemlékezésen állami és társadalmi szervezetek képviselői főhajtással rótták le tiszteletüket.
A megemlékezés után történelmi emlékhelyet jelölő sztélét avatnak a Műegyetem főbejáratánál.