Orbán Viktor: Cél a teljes foglalkoztatottság

Orbán Viktor; Semjén Zsolt
Budapest, 2016. október 3. Orbán Viktor miniszterelnök reagál a napirend előtti felszólalásával kapcsolatban elhangzott frakcióvezetői felszólalásokra az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. október 3-án. Mellette Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A letelepedési kötvényről, a vasárnapi kvótareferendumról és a munkaerőhiányról is kérdezték Orbán Viktor miniszterelnököt az azonnali kérdések órájában hétfőn az Országgyűlésben. 
Vágólapra másolva!

Harangozó Tamás, az MSZP képviselője a letelepedési kötvényről kérdezte a miniszterelnököt. Hogyan nézheti, hogy offshore cégek százmilliárdokat lapátolnak ki az országból? Kihez jutottak a letelepedési kötvényekkel való üzletelés pénzei? – tette föl a kérdést a politikus.

Orbán: Ez egy sikeres akció

Orbán Viktor azt mondta, hogy a letelepedési kötvény sikeres akció, és egyetlen forintot sem visznek ki az országból. Azt is mondta,

nem érti, mit beszél Harangozó.

2807 fő kapott letelepedési engedélyt, az országba csak pénzt hoztak be. A pénzügyminiszter áttekintése után derül majd ki, hogy ez a konstrukció marad-e – tette hozzá Orbán.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint sikeres a letelepedési kötvény Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A miniszterelnök nem mond le

Vona Gábor arról kérdezte Orbánt, hogy ki felelős a népszavazás kudarcáért? A Jobbik elnöke szerint a kormányfő nem őrizte meg a hidegvérét a sikertelen népszavazás ügyében a parlamenti vitában. Ha tavaly tartottuk volna a népszavazást, akkor érvényes és eredményes lett volna – mondta Vona. A pártelnök ismét lemondásra szólította föl a kormányfőt.

Orbán Viktor minderre csak azt válaszolta, megfontolja, hogy lemond-e. Ezután Vona kapott szót, majd újra a miniszterelnök, aki közölte: Megfontolta, hogy lemond-e, de

végül úgy döntött, nem.

Jóval kevesebb a munkanélküli

Szél Bernadett, az LMP képviselője azt kérdezte, mi a kormány stratégiája, hogy a külföldön dolgozó fiatalok hazajöjjenek? Ezeket a családokat nem lehet szétszakítani – tette hozzá.

Szél Bernadett hazahozná a külföldön dolgozó fiatalokat Fotós: Adrián Zoltán - Origo

Minderre azt mondta a kormányfő, hogy 2010-ben, amikor a Fidesz megkapta a választók bizalmát, 12 százalékos volt a munkanélküliség. Mostanra 5 százalék alá csökkent, a cél továbbra is az, hogy teljes foglalkoztatottság legyen. A béremelés kapcsán a munkaadókkal és munkavállalókkal közösen születnek a döntések – mondta Orbán. Az elmúlt években

a kormány tagjain kívül mindenkinek emelkedett a fizetése –

tette hozzá.

Szél Bernadett szerint a miniszterelnök teljesen elhárítja a felelősséget magától. Az LMP-s politikus azt is kérdezte, hogy a kormány miért az uniós országokon kívülről próbálja csökkenteni a munkaerőhiányt? Orbán minderre azt mondta, hogy van egy világos jogrendszer arra, hogy a harmadik országból érkező munkavállalók esetében mi az eljárás. Az utóbbi évben 5000 ilyen engedélyt adtak ki.

Nagy volt a nyomás

Gúr Nándor is a letelepedési kötvényről kérdezte Orbánt. Az MSZP-s politikus szerint kérdéses, hogy a miniszterelnök komolyan gondolja-e, hogy a kötvényekkel nem veszít pénzt az ország. Pénzért mindent? – tette föl a kérdést Gúr.

Orbán erre azt válaszolta, 2016. szeptember 18-ig 2807 fő kapott letelepedési engedélyt. Emberek megvásárolnak államkötvényt, ami után az állam kamatot fizet. Amikor ezt bevezettük, akkor erős pénzügyi nyomás alatt voltunk.

Ez beváltotta a reményeket

– mondta a kormányfő.

Jelentősen növekvő bérek

Volner János, a Jobbik frakcióvezetője szerint a kormányfő nem harcolt soha azért, hogy az embereknek érezhető béremelésük legyen. A kormány 2010 óta a minimálbér közterhét a kétszeresére emelte – mondta a politikus. Szerinte az ország megtermeli a jelentős béremelés alapját, és megvan a fedezete.

Orbán: Sokat emelkedett a minimálbér Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Orbán minderre azt válaszolta, hogy a reálbérek három és fél éve folyamatosan nőnek. Az OECD-országok rangsorában 2012–2015 között

nálunk nőtt a legnagyobb mértékben a minimálbér összege.

Az egészségügyben is jelentősen nőttek a bérek. Az ápolói bérek 2019-re 65 százalékkal nőnek – mondta Orbán. A felsőoktatásban dolgozók bére 2018-ra 27 százalékkal nőtt a mostanihoz képest.

Volner János erre azt mondta, hogy az OECD alapján is a minimálbér közterhe a legnagyobb. Éppen emiatt vándorolnak el az emberek – tette hozzá. Orbán azt válaszolta, hogy nem érti, miért támadják a külföldön dolgozó embereket.