Orbán Viktor: Új egység jött létre

Kósa Lajos; Orbán Viktor
Budapest, 2016. október 4. Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart az október 2-ai kvótareferendummal kapcsolatban az Országházban 2016. október 4-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
"98 százalék voksolt nemmel a kényszerbetelepítésre. Ezzel létrejött egy új egység Magyarországért" - ezt mondta Orbán Viktor Kósa Lajossal tartott sajtótájékoztatóján. Azt is mondta, hogy kötelességének tartja, hogy érvényt szerezzen a 98 százalék akaratának. Az alaptörvény módosítása november közepén léphet életbe.
Vágólapra másolva!

Sajtótájékoztatón beszélt Orbán Viktor miniszterelnök és Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető a vasárnapi népszavazás következményeiről. Kósa Lajos azt mondta: október 10-ig kell beterjesztenie a kabinetnek a Ház elé a módosítást, arról 17-én tárgyalhat a parlament,

november 8-án szavazhatnak róla, november közepén pedig életbe léphet.

Orbán Viktor és Kósa Lajos sajtótájékoztatója Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor azt mondta:

Azt is mondta:

Négy ponton is változhat az alaptörvény. Ahogy az Origo nem sokkal a sajtótájékoztatón történt bejelentés előtt megírta, ez az egyik módosítás tervezett szövege:

A szerdai kormányülésen tárgyalnak majd a módosításról, a szöveg ott még változhat.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor azt mondta:

Szerinte ebben a kérdésben nincs pártdimenzió, 3,3 millió ember nem akarja, hogy más döntsön a betelepítésről. Orbán Viktor szerint ezek az emberek nem a migránsok és nem az unió ellen döntöttek, hanem arról, hogy oda kell vinni a segítséget, ahol a probléma van.

Azt is mondta:

Kérdésre válaszolva a miniszterelnök azt mondta: ilyen egység ritkán jön létre. Pártok csak álmodozni szoktak arról, hogy 8 millió választó közül 3 millió bizalmát megkapják.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Kósa Lajos arról beszélt, hogy

meglehet a parlamentben a szükséges kétharmad

az alaptörvény módosításához. Kósa Lajos szerint az MSZP ugyan elutasította a népszavazást, de azt mondta (ahogy a Jobbik is), hogy egy kvótaellenes törvényt támogatnának. A frakcióvezető szerint ha abból indulnak ki, amit az ellenzék mondott, akkor meg kell lennie a kétharmadnak.

Azt is mondta: a frakció nem hajlandó olyan módosítást támogatni, ami veszélyezteti Magyarország uniós tagságát. A mostani javaslat nem ilyen, ellenben a Jobbik alaptörvény-módosító javaslata kivezette volna Magyarországot az EU-ból. A frakció elkötelezett az uniós tagság mellett.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az unió nem hozhat olyan döntéseket, amelyek egy ország alkotmányos identitását felülírják.