Századvég: Rekordszinten a Fidesz-KDNP támogatottsága

népszavazás 2016 kvótareferendum Orbán Viktor értékel
Vágólapra másolva!
A teljes népesség és a biztos szavazók körében is tudta növelni támogatottságát a Fidesz–KDNP. Utóbbi csoport 47 százaléka a kormánypártokra szavazna, ami jobb eredmény, mint amit a Fidesz–KDNP a 2014-es választásokon elért – derült ki a Századvég friss felméréséből.
Vágólapra másolva!

A biztos szavazó pártválasztók 47 százaléka jelenleg a kormánypártokra szavazna, ami jobb eredmény, mint amit a Fidesz–KDNP a 2014-es választásokon elért – derült ki a Századvég friss, még az októberi kvótanépszavazás előtt készített közvélemény-kutatásából.

Növelte támogatottságát a Fidesz

A teljes népességen belül a Fidesz–KDNP július óta két százalékponttal tudta növelni támogatottságát, most 33 százalékon áll.

A Jobbik stagnál, 12 százalékon van, az MSZP támogatottsága 9 százalék.

A felnőtt korú lakosság 4-4 százaléka támogatja az LMP-t és a DK-t, az Együttre 2 százalék, más pártokra szintén 2 százalék adná szavazatát.

Csökkent a bizonytalanok aránya

Szeptember végére 37-ről 34 százalékra csökkent a bizonytalanok aránya, ami összefügg azzal, hogy népszavazás időszakában társadalmi szinten is nő a politikai aktivitás – állapította meg elemzésében a Századvég.

A kormánypártok a biztos szavazó pártválasztók körében is növelni tudták bázisukat, júliushoz képest 45 százalékról 47 százalékra.

Orbán Viktor miniszterelnök a kvótanépszavazás utáni értékelőjén Fotó: Polyák Attila - Origo

A 2014-es választások listás eredményeivel összehasonlítva az látható, hogy a Fidesz–KDNP erősödni tudott az azóta eltelt időszakban (2014-ben a listás szavazatok 44 százalékát szerezte meg), és rekordszinten van a támogatottsága.

Ebben a közegben a Jobbikot 21, az MSZP-t 15 százalék támogatja. Hat-hat százalék szavazna az LMP-re, illetve a DK-ra. Az Együtt a biztos szavazó pártválasztók között is két százalékon áll, három százalék pedig más pártra adná a voksát, ha most vasárnap tartanák a parlamenti választásokat.