Orbán Viktor kitüntette Tőkés Lászlót

Tőkés László
Budapest, 2016. október 23. A Magyar Becsület Renddel kitüntetett Tőkés László erdélyi református lelkész, püspök, európai parlamenti képviselő (Fidesz-KDNP, b3) beszédet mond az elismerés átadásán az Országház Munkácsy-termében 2016. október 23-án. Mellette jobbról az elismerés másik kitüntetettje, Olofsson Placid bencés rendi szerzetes, tanár. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Becsület Rend kitüntetését adta át Tőkés Lászlónak és Olofsson Placid bencés szerzetesnek. Tőkés László kitüntetéséről azután döntöttek, hogy a román államfő visszavonta Románia Csillaga kitüntetését, mivel európai parlamenti képviselőként felvetette, hogy Magyarország vállaljon védhatalmi szerepet Erdély érdekében.
Vágólapra másolva!

A Magyar Becsület Rend kitüntetést vehette át Tőkés László volt királyhágó-melléki református püspök, Fidesz-KDNP-s európai parlamenti képviselő és Olofsson Placid bencés szerzetes október 23-án, vasárnap az Országházban.

Bátor tanúságtevők

A kitüntetések átadásán Orbán Viktor miniszterelnök hangsúlyozta: a bátornál is bátrabb a két kitüntetett, "embert próbáló időben tettek tanúbizonyságot hitről és becsületről, szabadságról és hazaszeretetről.

- emelte ki. Bebizonyították, hogy a hősök igazsága mindig jövő idejű" - tette hozzá a kormányfő.
A miniszterelnök a magyar szabadság és az európai keresztény kultúra két bátor tanúságtevőjének nevezte a kitüntetetteket.

A román államfő elvette Tőkés kitüntetését

A Tőkés László kitüntetéséről szóló rendelet már március 11-én megjelent a Magyar Közlönyben, napokkal azután, hogy

Klaus Iohannis román államfő visszavonta Tőkés Románia Csillaga kitüntetését,

miután európai parlamenti képviselőként felvetette, hogy Magyarország vállaljon "védhatalmi" szerepet Erdély érdekében.

A Magyar Becsület Rend odaítélésének indoklása hasonló, mint amivel 2009-ben megkapta a Románia Csillaga kitüntetést: bátorságának és emberi méltóságának - ami a személyes példa erejével a kommunista diktatúrát megdöntő temesvári forradalom kirobbanásához vezetett, ezáltal megnyitotta a szabadság útját Románia és az erdélyi magyarság előtt - kivételes elismeréseként adományozták neki a kitüntetést.

Orbán Viktor adta át a Magyar Becsület Rend kitüntetést Tőkés Lászlónak és Olofsson Placidnak Forrás: MTI/Soós Lajos

Placidot internálták

A századik életévében járó Olofsson Placid bencés szerzetes-papot 1946-ban tíz évre a Gulagra internálták kényszermunkára, és hazatérte után sem dolgozhatott sem papként, sem tanárként. Az indoklás szerint a kitüntetést a kivételes élethivatását a legembertelenebb körülmények között is reményt adó derűvel megélő, a sokféle megpróbáltatás ellenére is töretlen és lelkiekben egyre gazdagodó, páratlanul hosszú és példaadó életútja elismeréseként kapta.