Elnapolták a Jobbik alelnökének bírósági tárgyalását

Szávay István, Jobbik, Zenta, képviselői iroda
Vágólapra másolva!
Nem állt rendelkezésre magyarul beszélő bíró Szerbiában azon a tárgyaláson, amelyen Szávay István jobbikos politikus képviselői irodájával kapcsolatos ügyét tárgyalták volna, ezért az ülést elnapolták. Tolmács ugyan lett volna, de a politikus szerint a 80 százalékban magyar lakosokkal rendelkező Zentán joga van teljesen magyar nyelvű eljáráshoz.
Vágólapra másolva!

„Óriási volt a rendőri jelenlét, ketten még a tárgyalóteremben is vigyáztak rám" – mondta az Origónak Szávay István a Jobbik alelnöke, akinek a Zentán fenntartott képviselői irodája miatt kellett a bíróság elé állnia Szerbiában.

A hatóságok álláspontja szerint párttevékenységet folytatnak a helyiségben,

erre viszont a szerb szabályozás szerint csak a Szerbiában bejegyzett pártoknak van lehetőségük. A büntetés mértéke akár 5-50 ezer dinár, azaz legfeljebb 120-130 ezer forintnak megfelelő összeg is lehet.

Szávay István fogadóirodájában vette át az idézést a szerb rendőröktől Forrás: Origo

Az első tárgyalás szerdán volt, de miután nem állt rendelkezésre magyar nyelvű bíró, elnapolták az ülést. Szávay István elmondása szerint az ülést levezető bíró úgy vélte, hogy a szerb jogszabályok nem írják elő kötelező jelleggel a magyarul beszélő bíró kijelölését, elegendő lenne csak egy tolmács biztosítása. Szávay István kérésének viszont engedett, ezért a mostani tárgyaláson csak képviselő adatait vették fel, később pedig kijelölnek egy magyarul beszélő bírót.

A politikus az Origónak korábban azt mondta, hogy semmiképpen sem fizet majd a szerb hatóságoknak, az ügyet pedig kész elvinni a strasbourgi bíróságig is.

és képviselem a határon túli magyarokat is" – fogalmazott.

Szávay István Semjén Zsolt Origónak tett nyilatkozatával kapcsolatban elmondta, nagyon örül annak, hogy a miniszterelnök-helyettes is elismerte képviselői irodájának jogosságát.

Semjén Zsolt úgy fogalmazott, hogy szerinte a jobbikos képviselő akkor járt volna el felelősen, ha megkérdezi a helyi magyar politikusokat, hogy mi használ a vajdasági magyaroknak. "Ez persze csak egy ajánlás, de Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének hozzájárulása nélkül én biztosan nem nyitnék egy irodát Szerbiában" - fogalmazott.

A KDNP-s politikus ugyanakkor úgy látja,

mindenkinek alapvető emberi joga egy iroda nyitása, ahol kifejtheti saját vallási, művészeti vagy akár politikai nézeteit.

Úgy tudja, a szerbek egyelőre semmilyen hivatalos fórumon nem fordultak a magyar félhez.