Perelné a szakszervezet a BKV-t a kirúgások miatt

budapest körbe BKV-val
Az első busz a 14-es villamost pótolta
Vágólapra másolva!
Amíg nem egyeztetnek a szakszervezettel, addig törvénytelen lenne elkezdeni a kirúgásokat - írta közleményében az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ). A BKV 96 dolgozójától válna meg, ha ezt konzultáció nélkül teszik, akkor a szakszervezet bírósághoz fordul.
Vágólapra másolva!

Bírósághoz fordul az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ), ha a BKV vezérigazgatója nem teljesíti az együttműködési kötelezettségét, és létszámleépítést jelent be a cégnél. Az EKSZ ebben az ügyben már január elején konzultációt kezdeményezett, így amíg a kért egyeztetés le nem zajlik, fel kell függeszteni a folyamatot - közölte a szakszervezet elnöke.

Száz dolgozójától válna meg a BKV, főként az autóbusz- és trolibusz-karbantartás területéről Forrás: Lantos Gábor

Nemes Gábor, az EKSZ elnöke szerint

Bolla Tibor ugyanis nem közvetlenül a szakszervezeteknek és a dolgozóknak jelentette be, hanem a médián keresztül üzente, hogy megkezdődnének az elbocsátások.

Konzultációt kezdeményeztek

Nemes Gábor azt is hozzátette, hogy mivel a hír már december végén is felröppent, az EKSZ január elején konzultációt kezdeményezett. A törvény szerint ez arra kötelezi a vezérigazgatót, hogy addig, amíg erre nem ad lehetőséget a szakszervezetnek, fel kell függesztenie az ügyet.

A szakszervezet szerint

mivel nem volt személyes egyeztetés, ezért törvénytelen megkezdeni az elbocsátásokat.

Ha ez mégis megtörténik, az EKSZ a bírósághoz fordul.

Átmeneti csökkenés

Nemes Gábor szerint álságos, hogy a vezérigazgató a közleményében azt állítja, harmadával csökkent a buszos ágazat teljesítménye, és ezért el kell küldenie dolgozókat, miközben maga ajánlotta fel üzleti tervében a fővárosnak, hogy saját üzemeltetés helyett inkább bérelnek buszokat, ezzel csökkentve a BKV létszámát.

A szakszervezeti vezető szerint ráadásul csak átmenetileg csökkenne a cég saját buszos teljesítménye, hiszen ha megkezdődik a 3-as metró felújítása, akkor buszokkal fogják szállítani az utasokat.

- mondta Nemes Gábor, aki szerint álságos állítás a pénzhiány is, mert ha ez valóban így lenne, akkor a vezérigazgató nem venné körbe magát több dolgozó béréért fizetett személyi tanácsadókkal.

96 embertől válnának meg

Az EKSZ az egyik életre hívója annak az átfogó közlekedési szerveződésnek, amelynek a MÁV, a Volán, a teherfuvarozók és több szolgáltató is tagja, közösen megkezdték egy országos megmozdulás előkészítését is.

- mondta Nemes Gábor, aki felkérte a Magyar Szakszervezeti Szövetséget is, hogy álljon ki a kirúgás előtt álló BKV-s dolgozókért.

A BKV hétfőn jelentette be, hogy csoportos létszámleépítés várható a társaságnál, mivel az új buszüzemeltetési modell miatt harmadával csökkent a buszos üzletág teljesítménye. A létszámcsökkentés várhatóan 96 munkavállalót érint, főként az autóbusz- és trolibusz-karbantartás területén.