A nyár egyértelmű nyertese a Fidesz

önkormányzati választás 2014 fidesz eredményváró logó
Fidesz szimpatizánsok és párttagok a Bálna központban 2014. október 12-én
Vágólapra másolva!
Májushoz képest csak a Fidesz-KDNP támogatottsága tudott növekedni, az ellenzéki pártokat egyértelműen a stagnálás vagy enyhe gyengülés jellemezte a nyári uborkaszezonban – derül ki a Közvéleménykutatók.hu Magyar Idők számára készített összesítéséből. A Jobbik tábora tovább zsugorodott, az átlagolt eredmények alapján már csak egy százalékponttal előzi meg a szocialista pártot a teljes felnőtt népességen belül, míg a nyár elején még 3 százalékpont volt ez a különbség. Az adatokból azt lehet valószínűsíteni, hogy a Fidesz-KDNP elsősorban a bizonytalanok közül szerzett új támogatókat a nyár folyamán. A legvalószínűbb listás eredmények alapján a kormánypártok ma is a 2014-hez hasonló eredményt érnének el.
Vágólapra másolva!

A májusban adatot publikáló cégek átlagolt eredményei alapján a Fidesz-KDNP a teljes felnőtt népességen belül 26 százalékon állt. A legkisebb tábort a Publicus Intézet mérte a kormánypártoknak, ennél a cégnél 22 százalékon álltak, míg a többi adatot közlő kutatócég 25-30 százalék között mérte a Fidesz-KDNP támogatottságát a teljes felnőtt népességen belül.

Június-július hónapokra ugyanakkor – minden adatot közzé tevő cég mérése alapján – nőtt a Fidesz-KDNP támogatottsága, így ebben a két nyári hónapban

átlagosan 28 százalékot értek el a teljes felnőtt népességen belül,

augusztusra pedig stabilizálni tudták ezt a megnövekedett tábort. Az adatokból azt lehet valószínűsíteni, hogy a Fidesz-KDNP elsősorban a bizonytalanok közül szerzett új támogatókat a nyár folyamán - olvasható a kozvelemenykutato.hu oldalán.

Stagnál az ellenzék

Az ellenzéki térfélen a stagnálás vagy csökkenés jellemezte a pártpreferenciákat, továbbra is megfigyelhető a Jobbik és az MSZP közti verseny a második ellenzéki erő címéért, az átlagolt eredmények alapján augusztusban csupán egy százalékpont volt a különbség a teljes felnőtt népességen belül a két párt között. A Demokratikus Koalíció 4 százalékon, míg az LMP 3 százalékon állt a nyár utolsó hónapjában.

Vona Gábor pártja lassan az MSZP szintjére gyengül Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az Együtt támogatottsága a teljes felnőtt népesség körében 1 százalék körül ingadozott a nyári hónapok során, míg a PM júliusban és augusztusban már mérhetetlen tartományba süllyedt a legtöbb kutatócégnél. A Magyar Liberális Párt a Nézőpont és a Republikon Intézet augusztusi mérésében elérte az 1 százalékot a teljes felnőtt népességen belül.

2014-es párhuzamok

A legvalószínűbb listás eredményeket tekintve elmondható, hogy ha most vasárnap tartanának országgyűlési választásokat, akkor

a Fidesz-KDNP 43-48 százalék körüli eredményt érne el,

ami hasonló a 2014-es országgyűlési választáson elért eredményhez. Ezen a bázison a legjobban a kormánypártok – 48 százalékkal – a Republikon Intézetnél állnak, míg a ZRI – Závecz Research mérte e legalacsonyabb, 43 százalékos értéket.

A Fidesz nagyjából megismételné a 2014-es országgyűlési választási eredményét Forrás: MTI/Vajda János

A Jobbik a legvalószínűbb listás eredmények alapján a legtöbb cég mérésében továbbra is veri a szocialista pártot. A radikális párt augusztusban 18-25 százalékos táborral rendelkezett a választási eredményhez legközelebb eső mérési adatok alapján, a legalacsonyabb értéket a Publicus Intézet, míg a legmagasabbat az Iránytű Intézet mérte a pártnak. Az MSZP ebben a csoportban a legjobban – 20 százalék – a Publicus Intézetnél állt (megelőzve a Jobbikot), míg a Nézőpont Intézet adatai alapján csupán 10 százalékot kapna a párt egy most vasárnapi választáson.

Az Együtt egyedül nem jutna be

A Demokratikus Koalíció tekintetében nincsen ilyen nagy eltérés az egyes kutatócégek esetében: a Republikon Intézetnél 5, míg a Publicus Intézetnél 6 százalékon állt a párt, a másik három cég pedig 9 százalékot mért Gyurcsány Ferenc pártjának ezen a bázison.

Az LMP a ZRI – Závecz Research és az Iránytű Intézet mérése alapján nem, de a Nézőpont Intézet, a Publicus Intézet és a Republikon Intézet kutatása alapján már bejutna az Országgyűlésbe, ellentétben az Együttel és a PM-el, mely pártok esetében

minden kutatócég jóval a parlamenti bejutási küszöb alatti értéket mért.

A Magyar Liberális Párt ezen a bázison is megjelent a Nézőpont Intézet és a Republikon Intézet mérésében, ezek alapján Fodor Gábor pártja már 1 százalékon áll.