Szijjártó visszautasította a svéd miniszter bírálatát

Szijjártó Péter
Dunakeszi, 2016. július 24. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart a terrorizmusról Dunakeszin, a városháza előtt 2016. július 24-én. Kijelentette: az elmúlt hetek, hónapok eseményei világosan mutatják, hogy az európai életforma védelemre szorul. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter visszautasította és alaptalannak nevezte a svéd igazságügyi és migrációs miniszter bírálatait, miszerint Magyarország nem fogadja vissza azokat a menekülteket, akiket regisztrált. Szijjártó Péter szerint viszont Magyarország betartja a vonatkozó szabályokat, és csak azokat a menekülteket fogadja vissza, akik Magyarország területén léptek először az unióba. 
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter furcsának és egyben elfogadhatatlannak tartja, hogy Morgan Johansson svéd miniszter ahelyett, hogy a valódi megoldást keresné, egy olyan országot bírál, amely betartja a szabályokat.

A svéd kormány tiltakozott

Így reagált a külgazdasági és külügyminiszter augusztus 12-én, péntek délután arra, hogy a svéd kormány bejelentette:

a következő héten bekéretik a külügyminisztériumba a magyar nagykövetet.

Morgan Johansson, a migrációs ügyek minisztere a TT sajtóügynökségnek nyilatkozva a svéd kormány tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy Magyarország nem hajlandó fogadni Svédországból azokat a menedékkérőket, akiket Magyarországon regisztráltak.

Alaptalanok a bírálatok

Szijjártó Péter erre reagálva kiemelte: „a leghatározottabban visszautasítom a svéd igazságügyi és migrációs miniszter teljesen alaptalan bírálatait.” Kifejtette, az illegális bevándorlók visszafogadásával kapcsolatban a magyar álláspont egyértelmű és változatlan:

A közel-keleti illegális bevándorlók százezrei azonban nyilvánvalóan legalább egy uniós országon áthaladtak, mielőtt Magyarországra értek. Őket Magyarország nem fogadja vissza – tette hozzá.

Magyarország betartja a szabályokat

Magyarország azon kevés ország közé tartozik, amely az illegális bevándorlási válság kezdete óta betartja az európai szabályokat – szögezte le Szijjártó Péter, kiemelve: „megvédjük a határunkat, ami az Európai Unió külső határa is, így jelenleg Magyarország védi Svédországot is.”