Tovább nyomoznak az eltűnt százmilliók után

Százmillió forintnyi ékszert és készpénzt foglaltak le egy betörőnél
Rendőrök vigyázták a bűnjeleket
Vágólapra másolva!
Továbbra sem zárták le az egykori MDF és SZDSZ gazdálkodásával kapcsolatos nyomozásokat, és emiatt még gyanúsítottak sincsenek a százmilliókat érintő ügyekben – tudta meg az Origo. A volt parlamenti pártok hatalmas adósságokat hagytak maguk mögött. Az egykori kisgazdaszékházból például egy luxusszálloda lesz. 
Vágólapra másolva!

Több százmillió forintos adósságot és lerobbant székházakat hagytak maguk után az egykori kormánypártok. Az FKGP, az MDF és az SZDSZ romjainak eltakarítása még hosszú ideig jelentős feladatot ad az államigazgatásnak.

Októberig nyomoz az ügyészség

Egy évvel ezelőtt derült ki, hogy nem bocsátotta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) rendelkezésére az ellenőrzéshez szükséges dokumentumokat az MDF jogutódja, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ), ezért

az ÁSZ az ügyészséghez fordult.

A dokumentumok hiánya miatt nem tudták ellenőrizni azt, hogy a JESZ közzétett éves beszámolója, könyvvezetése, gazdálkodása, továbbá a források felhasználása megfelelt-e a jogszabályoknak, így az ellenőrzés végrehajtása meghiúsult.

AZ ÁSZ feljelentésével kapcsolatban megkerestük az ügyészséget is, hogy történt-e azóta vádemelés. A vádhatóság azt közölte az Origóval, hogy a számvevőszék feljelentésére 2015. február 16. napján elrendelt nyomozás jelenleg is zajlik, a határideje 2016. október 16. Az ügyben egyelőre nincs gyanúsított – tették hozzá.

Az ÁSZ 2015-ben jelentette föl az MDF utódját, a Jólét és Szabadság nevezetű pártot Forrás: Origo

Közel 800 milliós bevétel

A JESZ a 2014-es országgyűlési választáson került végleg a süllyesztőbe, mivel még 10 ezer szavazatot sem sikerült szereznie. Így elestek a 2010 óta járó állami támogatástól is. A párt azért kapott pénzt, mert az MDF 2010-ben még 2,67 százalékot ért el, így megugrotta az egyszázalékos küszöböt, ami az állami támogatáshoz szükséges. Egyébként a 2014-es önkormányzati választáson is próbálkoztak, akkor 1753 szavazatot sikerült szerezniük.

A Magyar Államkincstár az Origo kérdésére azt közölte, hogy a Magyar Demokrata Fórum és jogutódja, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség 2010-ben 116 098 500 Ft, 2011-ben 42 800 000 Ft, 2012-ben 42 800 000 Ft, 2013-ban szintén 42 800 000 Ft, 2014-ben pedig 17 832 000 Ft párttámogatásban részesült. Emellett a 2014. évi országgyűlési választásokhoz kapcsolódóan összesen 508 750 000 Ft támogatásban részesült.

Ez összesen 771 080 500 forint bevételt jelentett

a 2010–14-es ciklusban a JESZ-nek.

Óriási követelések

A JESZ Szilágyi Erzsébet fasorban lévő székházát még 2013 végén árverezték el. Az ingatlant azért kellett eladni, mert az MDF jogutódjának számító JESZ ellen az EPAMEDIA Hungary médiaügynökség végrehajtást kezdeményezett. A végrehajtói kamara honlapján lévő adatokból kiderült, hogy a JESZ nem csak a médiaügynökségnek tartozott, 16 cég vagy magánszemély kért végrehajtást.

2013-ban árverezték el az egykori MDF-székházat Fotó: Mudra László - Origo

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak például a dokumentum szerint 13 millió 365 699 forint volt a követelése. A legérdekesebb, hogy Bokros Lajos EP-képviselő is 4,7 millió forintot követelt. Bokros 2009-ben az MDF listájáról jutott be az Európai Parlamentbe, az MDF 2010-es választási veresége után azonban megromlott a viszonya az MDF után létrejött JESZ vezetőivel, akik többször a mandátuma visszaadására is felszólították őt.

A végrehajtást kérők között volt még a Magyar Fejlesztési Bank is, amely több mint 383 millió forintot követelt. Ezt a pénzt a székházból biztosan nem kapta meg, mert a kamara honlapja szerint december 27-én mindössze 70 millió forintért kelt el az ingatlan.

Egymilliárdos örökség

Makay Zsolt, a JESZ akkori elnöke 2013-ban azt mondta, hogy az MDF-től csaknem egymilliárd forintos adósságot „örököltek”, amely 500 millió forint jelzálogalapú hitelből és 400-450 millió forintnyi számlatartozásból állt. Mint mondta, a JESZ adósságkonszolidációja három éve tart, ez alatt az idő alatt

200 millió forint fölötti adósságot sikerült visszafizetni.

Ha megnézzük a párt 2010–14-es ciklusban lévő bevételeit, akkor azt több mint 841 millió forintot tett ki. Ebből akár a korábbi tartozások jelentős részét rendezni lehetett volna.

Makay Zsolt, az MDF és a JESZ volt elnöke Marco Rubio kampányát figyelte 2016 elején Forrás: Makay Zsolt/Facebook

Az elemi szabályokat sem tartották be

Az SZDSZ – más parlamenti pártokhoz hasonlóan – 2008-ban vett fel hitelt a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB) ingatlanvásárlásra. A pártnak a pénzintézet csaknem 415 millió forintot folyósított állami kezességvállalással, ám a liberálisok szinte egyáltalán nem törlesztették a kölcsönt, ami azért volt különös, mert az MDF utódpártja például fizette a hitelrészletét – írta korábban a Magyar Nemzet.

Az MFB 2010 végén mondta fel a nem fizető párt szerződését, ezután került végrehajtás alá a szóban forgó 26 ingatlan. Kiderült az is, hogy a liberálisok az elemi ingatlanvásárlási szabályokat sem tartották be, ezért az állam nem érvényesítette kezességvállalását. A tartozások ügyében nyomozás is indult különösen nagy kárt okozó csalás gyanúja miatt. A nyomozás jelenleg is zajlik, a határideje 2016. szeptember 13., gyanúsított egyelőre nincsen az ügyben.

Kuncze a jobboldalt hibáztatta

A parlamentből 2010-ben kiszorult liberális párt több százmillió forint adósságot halmozott fel, ezért került végrehajtás alá összesen 26 ingatlanjuk. Lázár János kancelláriaminiszter 2015 márciusában számolt be arról, hogy addig az SZDSZ

14 ingatlanját értékesítették összesen 211 millió forintért,

és további 12 ingatlan vár eladásra, becsült értékük akkor 329 millió forint volt. Azóta sem sikerült eladni őket, az egykori kormánypárt tartozása így megközelítőleg 500 millió forint.

Kuncze Gábor, az SZDSZ volt elnöke műbalhéról beszélt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

2013-ban derült fény arra, hogy legalább 1,2 milliárd forint az SZDSZ tartozása. A liberálisok nem fizettek a politikai hirdetésekért sem, de magáncégeknek is tartoznak. Kuncze Gábor egykori pártelnök ócska műbalhénak nevezte az ügyet, s közölte, szerinte a jobboldal találta ki a történetet. Az ingatlanvásárlásokat főként Kóka János, kisebb részben pedig Fodor Gábor hagyta jóvá.

Kóka János a Magyar Nemzetnek azt mondta, nagyon kevés emléke van a hitelfelvétel részleteiről, nem tud válaszolni, de megígérte, hogy amint információi lesznek, keresni fogja őket, ám ez azóta sem történt meg. Fodor Gábor, aki a Magyar Liberális Párt (Liberálisok) elnökeként jelenleg is parlamenti képviselő, úgy nyilatkozott, a szóban forgó ingatlanok megvannak, fedezetet nyújtanak a hitelre, tehát nem történt károkozás. A Fővárosi Törvényszék 2014 szeptemberében állapította meg a Szabad Demokraták Szövetségének megszűnését.

Torgyán után luxusvendégek jönnek

Luxusszálloda lesz a kisgazdapárt egykori Belgrád rakparti székházából. A ház mögötti, Molnár utcai ingatlant is érintő bontási és átépítési munkálatok hónapok óta tartanak. A brit befektetői csoporthoz köthető, főbejáratával és lakosztályaival a Gellért-hegyre néző hotelben közel száz szoba várja majd a vendégeket. A kisgazdák parlamentből való 2002-es kiesése után a patinás épület a történelmi párttal együtt szó szerint romlásnak indult – írta korábban a Magyar Idők.

Torgyán József után luxusvendégek érkeznek majd a volt FKGP-székházba Forrás: Origo

Az egykor gyönyörű, szecessziós stílusú ház a beruházás megkezdése előtt már rossz állapotban volt. A jellegzetes neonreklámjáról is ismert egykori FKGP-székházat párton belüli viták, különféle pereskedések és értékesítési próbálkozások után (2002-ben az azóta csődbe jutott milliárdos, Szeremley Huba is hotelt akart benne kialakítani) a parlamentből addigra kiesett

kisgazdák 2007-ben eladták a Migdal Magyarország Kft.-nek.

A vételár 1,2 milliárd forint volt. A luxemburgi hátterű ingatlantársaság nem nyúlt hozzá a Gellért-hegyre néző épülethez, amelyet a külföldi anyacég 6,5 millió eurós jelzálogjoga is terhelt. Az épület állaga folyamatosan romlott. Utoljára az Ingatlan.com-on szerepelt az épület, 1,7 milliárd forint kikiáltási áron.