Durva véget érhet a civil pedofilvadászat

pedofil, illusztráció, baba, fiú, kisfiú
pedofil, illusztráció, baba, fiú, kisfiú
Vágólapra másolva!
Megverhettek egy pedofilnak hitt férfit Békásmegyeren, majd több ezren osztották meg az állítólagos molesztáló képét - pedig semmilyen bizonyíték nincs rá, hogy ő lenne a környék réme. 
Vágólapra másolva!

Figyelem, a képen látható féreg Óbuda játszóterein környékén garázdálkodott eddig.

Ezzel a felütéssel osztotta meg valaki a Facebookon egy ijedt, sejthetően megvert, földön fekvő férfi képeit. A fotókat egy nap alatt alatt több mint 3400-an osztották meg, és

sokan kívántak válogatott kínokat, lassú halált

a fotón látható ismeretlennek.

Van, aki azt is tudja a Csobánka téri pedofilról, amit a rendőrség sem - például, hogy már őrizetbe került Forrás: Facebook

Biztos alapok

A bejegyzés alatt jelentkezett az állítólagos pedofilt elkapó apa is. Elbüszkélkedett vele, hogy a Csobánka téren személyesen fogta el a környékbeli gyerekek zaklatóját, aki

parfümmel fújta le gyerekeket.

Több ezren látták a Facebook-on pedofíliával gyanúsított férfi képét Facebook

"A Rendőrei azt mondták,hogy ,,parfümmel lefujni vkit nem bűn,, Hol élünk?" – méltatlankodott a férfi.

Jelentkezett az igazságosztó is Forrás: Facebook

Elértük a békásmegyeri férfit, de nem akart nyilatkozni, mondván, máshol már adott interjút. Annyit azonban elárult, hogy

és a szexuális ragadozó egyre több áldozatáról tudnak. Képeinek egyik megosztója pedig már azt is tudni véli, hogy férfi őrizetben van, és K. Csabának hívják.

Simogat, tapogat

Az ügyről – konkrétumok említése, kép közlése nélkül - írt a Blikk is. Cikkük szerint a békásmegyeri lakótelepen élők már több mint egy éve rettegnek egy molesztálótól, aki játszóterekről csábítja el, és tapogatja, simogatja a kicsiket.

Azt mondják róla, gyerekeket fújt le parfümmel - ettől pedofil lenne? Facebook

A zaklató egy időre eltűnt, de a napokban ismét próbálkozik, és parfümöt fújkál a gyerekekre - írja a lap.

Ügy van, pedofil nincs

Az Origo megkereste a BRFK-t, kíváncsiak voltunk, hogy tettek-e feljelentést az állítólagos békásmegyeri pedofil ügyében, és korábban hányszor kérték már gyerekek zaklatása miatt itt a rendőrség segítségét.

Így derült ki, hogy hiába adott ki valóságos Facebook-körözést az aggódó szülők közössége, a rendőrség egyetlen, értékelhető bizonyítékot vagy tényt tartalmazó fejjelentést sem kapott az üggyel kapcsolatban.

Tavaly júniusban ugyan kaptak egy bejelentést a környékről, de akkor nem merült fel bűncselekmény gyanúja a BRFK szerint.

A békásmegyeri zaklató állítólag játszóterek környékén tűnt fel, erről beszéltek a rémült és dühös szülők Forrás: Thinkstock

Egy eljárást most mégis indítottak: garázdaság gyanújával nyomoznak a Csobánka téren történt incidens miatt. Egy személyt- valószínűleg a fotókon látható férfit – sértetti tanúként hallgattak meg – a tettest pedig egyelőre ismeretlenként kezelik.

Az ügynek súlyos jogi következményei is lehetnek, hiszen

a fénykép megosztóit alaptalan rágalmazás miatt is felelősségre vonhatják.

Az állítólagos pedofil miatt generálódó Facebook-kampány viszont rámutat arra is, hogy egy-egy téma mennyire hisztérikussá és befolyásolhatóvá teszi a virtuális és valós közösségeket.

Megosztó düh

A pedofília erős töltetű hívószó, ami sokaknál

"Félelmet, undort és végső soron gyűlöletet vált ki, és ez magában is torzíthatja a realitásérzéket" – mondta az Origónak Makai Gábor klinikai szakpszichológus. Az indulati sokk hatására

olyan dolgokat is készpénznek veszünk, amiket józanabbul kétszer meggondolnánk.

A gyűlölethullám csalóka jutalma, hogy az ember váratlanul egy, céllal szerveződő közösség része lehet, és virtuálisan is bosszút állhat, vagyis megoszthatja a vélt vagy valós elkövető fényképét.

Elemi indulatokat szabadít fel, ha pedofil bűnözőkről hallunk, a düh elhalványítja a logikus gondolkodást is forrás: dreamstime

Ezzel saját feszültségét csökkenti, másét viszont felszítja, a pellengérre állításnak pedig könnyen erőszak, akár vérontás lehet a vége.

Ahogy a bűnbak látja

Mindezzel végső soron azonban csak ártunk, magunknak, másoknak –és elképzelni is nehéz, mit érezhet az, akit alaptalanul bélyegeznek meg a pedofília vádjával.

pszichésen és szociálisan egyaránt. Mindenütt megvető pillantásokkal, megaláztatásokkal találkozik, elveszítheti munkahelyét, barátait, akár párkapcsolatát is – végső soron pedig maga választja az izolációt, eközben önértékelődése, a környezetébe vetett bizalma felőrlődik"- mondja Makai Gábor. A témában Mad Mikkelsen főszereplésével megrázó, elgondolkodtató játékfilmet készített Thomas Vinterberg - a Vadászatot (Jagten) oldalunkon is megnézheti.

A veréstől még beteg marad

A pszichológus arra is figyelmeztet, hogy az önbíráskodás akkor sem old meg semmit, ha tényleg egy pedofilt ér utol.

Az ilyen, patologikusan torzult személyiségű emberek nem változnak meg attól, ha verik vagy börtönbe küldik őket –legfeljebb csak óvatosabbak lesznek utána – hiszen a betegség
lényük, gondolkodásmódjuk szerves része.

megrekedtek a pszichoszexuális fejlődésben, és nem mernek felnőttekkel ismerkedni" – emlékeztetett Makai Gábor. Hozzátette, a pedofilok számára van kiút, pszichoterápiával, foglalkozásokkal ők is kitörhetnek a betegség ördögi köréből - már ha képesek szembenézni állapotukkal és tetteikkel.