Egynapos sztrájkkal követelnek béremelést a közszolgák

Boros Péterné beszél demonstráció Foglalkozás FOTÓ ÁLTALÁNOS logo mikrofon MŰSZAKI ESZKÖZ szakszervezeti vezető SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY SZIMBÓLUM TÁRGY Budapest, 2013. november 14.
Boros Péterné, az MKKSZ főtitkára a Magyar Köztisztviselők, Közalkalm
Budapest, 2013. november 14. Boros Péterné, az MKKSZ főtitkára a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) Lyukas a cipőnk címmel megrendezett demonstrációján a Nemzetgazdasági Minisztérium József nádor téri épülete előtt 2013. november 14-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Egész napos sztrájkot hirdetett szeptember 14-ére a közszolgálati dolgozók szakszervezete. Az érdekvédők bruttó 30 százalékos emelést követelnek az önkormányzati köztisztviselők számára idén októbertől.
Vágólapra másolva!

Újabb, ezúttal egész napos sztrájkot hirdetett a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) szeptember 14-ére - jelentette be az érdekvédelmi szervezet elnöke. Boros Péterné elmondta: a szakszervezet bruttó 30 százalékos illetménynövelést követel az önkormányzati köztisztviselők számára 2016 októberétől.

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke szeptember 14-ére jelentett be egész napos sztrájkot Forrás: MTI/Illyés Tibor

Június 22-én figyelmeztető sztrájkkal

tiltakoztak amiatt, hogy mintegy 37 ezer önkormányzati köztisztviselőből több mint 24 ezer nyolc éve egyáltalán nem kapott béremelést.

Akkor több mint ötven polgármesteri hivatalban tartottak kétórás munkabeszüntetést, a mostani tiltakozás azonban már egész napos lesz és az egész országra kiterjed.

A kormány szerint is jogos

A kormány a szakszervezetekkel való egyeztetés nélkül a költségvetési törvényben rögzítette, hogy 2017 januárjától megadja az önkormányzatoknak azt a jogot, amellyel régen is rendelkeztek, hogy az illetményalap megállapításáról dönthessenek - idézte fel. Ezt Boros Péterné álságosnak nevezte, mert

csak azoknak a helyhatóságoknak adna lehetőséget az emelésre, amelyek ezt finanszírozni tudják.

Eredménynek nevezte ugyanakkor, hogy a kormány jogosnak találta a béremelési követelést. A szakszervezeti vezető a sztrájkra utalva megjegyezte: "a hangulatból azt érzékelem, hogy többen leszünk, mint voltunk" júniusban. Az önkormányzati köztisztviselők egyébként 2008 óta nem kaptak emelést, nem változott az illetményalap, amit 38.650 forintról most 50 ezerre szeretnének emelni.