Ungár Péter még nem döntött, akar-e Schiffer utódja lenni

Ungár Péter interjú Ungár Péter, LMP
Ungár Péter, LMP
Vágólapra másolva!
Bár Schiffer András is alkalmas utódnak nevezte, az LMP-s Ungár Péter még nem döntötte el, indul-e a társelnöki posztért. A politikus szerint Magyarország zsákutcában van, az LMP 2018-ban is önállóan indul, és nincs értelme a népfrontos logikának. Schmidt Mária fia, Ungár Klára unokaöccse úgy véli, az LMP-nek változnia kell: többet érnek, ha terepre mennek, mintha csak a parlamentben politizálnak. Kisrészvényesként vitája van Spéder Zoltánnal, amiért nem tartja tiszteletben a gazdasági törvényeket. Édesanyjával a politikán vitázik: mást gondolnak Paksról és az adórendszerről is.
Vágólapra másolva!
  • Az LMP egyedül indul listán és mind a 106 egyéni körzetben 2018-ban is.
  • Schiffer Andrásnak igaza van abban: nem jó, ha egy párt túlságosan függ egy embertől.
  • A nyár végéig kiderül, hogy ki mire jelentkezik, mire választják meg, és miről mond le.
  • Alapvető irányváltásra van szükség, mert Magyarország évtizedek óta zsákutcában van.
  • A zöld gondolatiság nem egy menő, hipszter dolog: nemzeti antikommunista gyökere van.
  • Ha valaki segít a Fideszt hatalomban tartani, az a Demokratikus Koalíció.
  • Szoktak vitatkozni az édesanyjával is: az egykulcsos adóról és Paksról is más a véleményük.

Schiffer András a visszavonulásakor azt mondta, hogy ezzel 19-re lapot húzott. Tényleg csak a vakszerencsén múlik most az LMP sorsa?

Egyáltalán nem. András visszavonulása ugyan nehézséget jelent a pártnak, mert mégiscsak meghatározó arca az LMP-nek, de azért többen vagyunk, nem csak belőle áll a párt. Eddig minden nehézségen túl tudtunk lépni, ezen is túllépünk.

Ugyanő mondta: fennáll a veszélye, hogy balra akarják tolni a pártot. Fennáll-e ez, és ha igen, veszély-e egyáltalán?

Ez kétségkívül veszély lenne. De a párt által továbbra is támogatott 2012-es stratégia alapján az LMP egyedül indul listán és mind a 106 egyéni körzetben is 2018-ban. Egy párt általában azért jön létre, hogy önállóan elinduljon a választásokon. Komikus, hogy egyáltalán időről időre felmerül, miért indul el egy párt egyedül a választáson.

Ungár Péter szerint a stratégia nem változott: az LMP egyedül indul 2018-ban Fotó: Mudra László - Origo

De nyilván az LMP is számol: a parlamenti bejutáshoz elég lehet az önálló indulás, a kormányváltást viszont éppen, hogy gátolhatja.

Azokban az országokban is el szoktak indulni egyedül pártok, ahol nincs lista. A brit Zöld Párt is egyedül indul minden választáson. Ismerem az érvelést, ami a választójogi törvények alapján az összefogás szükségességét hangoztatja, de szerintem ez hamis: nincs összefogási kényszer, nem az összefogás a válasz Magyarország problémáira. Sőt, az összefogás egyetlen embernek használ: Orbán Viktornak.

Úgy tűnik, a nem összefogás is: Dunaújvárosban az időközi választást magasan nyerte a Fidesz.

Dunaújvárosban, ha valamelyik párt több szavazatot tudott volna szerezni, mint a Fidesz, akkor nem az ő jelöltjük nyert volna.

Más: nyár végéig megtartja tisztújító kongresszusát az LMP, ahol új társelnököt is választanak Schiffer András helyére, aki önt is a lehetséges utódok között emlegette. Elindul a posztért?

Több lehetséges és alkalmas jelölt is van. Nem tudok róla, hogy közülük bárki meghozta volna ezt a döntést, de ha meg is hozza, úgyis először a tagságot tájékoztatja, és csak azután a nyilvánosságot, ez így fair.

A gondolat azért foglalkoztatja?

Most nem személyi kérdésekben gondolkodom elsősorban, mert bár az is fontos, inkább az köt le, hogyan mutassuk minél többeknek, hogy a mi válaszaink jobbak, hogy mi legyen a párttal politikailag.

Most elsősorban nem személyi, hanem politikai kérdésekben gondolkodik Fotó: Mudra László - Origo

És mi legyen?

Az a kérdés, hogy András háttérbe vonulását hogyan lehet kiegyensúlyozni bizonyos politikai üzenetekkel. Elkezdtem járni az országot...

Ez lehet a társelnökjelölti kampány nyitánya?

Fontos meghallgatni, hogy a tagság mit mond, információkat gyűjtök.

Mit mond a tagság?

Azt mondják, sokszor túl bonyolultan fogalmazunk, túl sok mindenről beszélünk, és túl nagy hangsúlyt fektetünk a parlamenti szakpolitikára. Az országnak és a pártnak is többet használ, ha terepen vagyunk a választók között, és nem csak a parlamentben politizálunk. A sok beszélgetés az útja annak, hogy hogyan lehet a nehézségből kijönni. Ez volt már 2012-ben is.

Pedig akkor Schiffer András csak a frakcióvezetésről mondott le az azóta PM-es Jávor Benedek javára, most pedig arról, a társelnöki posztról és a parlamenti mandátumáról is. Nagyobb a nehézség, mint négy éve?

Ez egy nehézség, de abban Andrásnak igaza van, hogy nem jó, ha egy párt túlságosan függ egy embertől.

Ez vajon eddig nem zavarta Schiffer Andrást?

Andrásnak és a pártnak is mindig célja volt, hogy több embert felépítsünk, csapatot mutassunk.

Nem jó, ha egy párt túlságosan függ egy embertől Fotó: Mudra László - Origo

Pedig a bírálói éppen azzal támadták a távozó társelnököt, hogy mindenkit elmart maga mellől, aki kicsit is felépülhetett volna mellette.

Ez nem igaz. Soroljam az ellenpéldákat? Szél Bernadett, Sallai R. Benedek, Hadházy Ákos, Csárdi Antal.

És itt van ön, aki 2010-ben csatlakozott az LMP-hez, majd a 2014-es önkormányzati választáson II. kerületi önkormányzati képviselő lett. Nem mondják, hogy 25 évesen fiatal még a társelnöki pozícióhoz, nem féltik, hogy nagy lesz önre a kabát?

Sokat tanultam, amióta önkormányzati képviselő vagyok. Persze egy olyan testületben, ahol a Fidesznek nagy többsége van, nem annyira inspiratív, ha az ember javaslatait gondolkodás nélkül lesöprik.

Akkor talán nem zavarná annyira, ha társelnöknek választanák, ezzel együtt logikusan be kellene ülnie a frakcióba, de a parlamenti mandátum miatt le kellene mondania az önkormányzati képviselőségről?

Már megint négy lépéssel előbbre járunk, mint kellene. Ahogy mondtam, nyár végéig kiderül, hogy ki mire jelentkezik, mire választják meg, és miről mond le. Addig nem érdemes találgatni.

Ne a problémamegoldó személyt nézzük akkor, hanem a problémát magát. Ezt Schiffer András úgy foglalta össze egyszer, hogy azt már sikerült átvinniük a köztudatba, hogy az LMP mit utasít el az elmúlt 25 évből, de azt még nem, hogy mit tenne a következő 25 évben. Hogy magyarázná el a víziójukat?

Alapvető irányváltásra van szükség, mert Magyarország évtizedek óta zsákutcában van. Sarkalatos kérdés például a Fidesz egykulcsos adójával szemben a többkulcsos adórendszer. Fontos elvünk még, hogy Magyarországon könnyebben lehessen összeegyeztetni a családot, a gyermeknevelést és a munkavégzést. Oda kell állni Egerben a Kossuth Lajos utcára és még számtalan pontjára az országnak, és minél többeknek elmondani, hogy ezek az ő mindennapi életüket érintik, és változást jelentenének.

Oda kell állni Egerben a Kossuth Lajos utcára Fotó: Mudra László - Origo

Talán a legfontosabb, már-már filozófiai alapvetésünk, amit mindig feszegetünk: Paks és a fenntartható energia kérdésköre. Ez a nemzeti szuverenitás szempontjából, továbbá gazdasági és ökológiai szempontból is fontos kérdés. A zöld gondolatiság nem egy Nyugatról importált, menő, hipszter dolog. Az LMP-nél ennek egy nemzeti antikommunista gyökere van, a Duna Kör és Bős–Nagymaros ügye miatt. Erre egyre többen lesznek vevők, de egyelőre az új, kelet-európai uniós tagállamokban az LMP az egyetlen parlamenti zöldpárt: egymás után kétszer is bejutottunk a törvényhozásba.

Vannak, akik szerint a Fidesz aktív támogatásával...

Gréczy Zsoltnak nagyon élénk a fantáziája. Én már 2010-ben, aktivistaként is nagyon sok aláírást gyűjtöttem a pártnak, úgyhogy ez nem más, mint rosszindulatú pletyka. Ha valaki segíti a Fideszt hatalomban tartani, az a Demokratikus Koalíció.

Ha jól értem, a markáns különállás, önállóság, a saját vízió megjelenítése továbbra is fő célja az LMP-nek. De akkor miért hallani arról, hogy felvették a tárgyalásokat a PM-esekkel?

Ezt egy újság úgy írta meg, hogy minket meg sem keresett, amúgy ez abszurd feltételezés. Ilyen egyáltalán nem történt, értelme sem lenne, és megint elmondom, hogy az LMP 2018-ban is önállóan indul a választáson. A PM pedig Gyurcsány Ferenccel fogja megint megpróbálni ledönteni az Orbán-rendszert. Amíg a PM ezt a népfrontos logikát követi, nincs is miről beszélgetnünk.

A PM-mel nincs miről beszélgetni Fotó: Mudra László - Origo

Ügyek mentén viszont Szél Bernadett társelnök szerint bármelyik párttal hajlandó az LMP együttműködni. Akár a Jobbikkal is. Ezzel egyetért?

Ha van egy jó ötlet, akkor nem a javaslattevőt nézzük, hanem azt, hogy tartalmilag miről szól. Ez szerintem normális logika. A Jobbik magyar választók felhatalmazása alapján van jelen a parlamentben, legitim javaslataikat ezért el kell bírálni. De az például, hogy a közvetlen elnökválasztásban egyetértés van köztünk, nem jelenti azt, hogy bármilyen szinten elfogadható lenne számunkra az, milyen közel állnak Oroszországhoz.

Más téma: legutóbb akkor szerepelt a hírekben, amikor a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt., vagyis a BIF kisebbségi tulajdonosaként megtámadta az igazgatóság egyik döntését. A BIF-ben az édesanyjának, Schmidt Máriának és a mostanában sokat emlegetett Spéder Zoltánnak van jelentős tulajdonrésze. Miért ment bíróságra?

Ez csupán egy cégügy. Véleményem szerint Spéder úr nem tartja tiszteletben a gazdasági törvényeket, ezért fordultam bírósághoz.

Az ön indítéka tehát ez. Mit gondol, hogy a kormánynak mi lehet a baja Spéder Zoltánnal, miért lett kegyvesztett?

Ezt a kormánytól kellene megkérdezni.

Az politikailag nem kínos, hogy az Ungár család cége, a Pio21 Kft. aggályosnak tartott akció révén jutott hozzá az állam 5 százalékos BIF-pakettjéhez?

Egy szokványos üzletet kötött a cég, amelyben semmilyen tevékenységet nem végzek. Biztosan lesznek olyanok, akik továbbra is támadnak majd. De ilyen a politika, támadjanak.

Ilyen, a politika, támadjanak Fotó: Mudra László - Origo

Szoktak politizálni amúgy a családban?

Sokat szoktunk vitatkozni édesanyámmal is. Az egykulcsos adóról és Paksról is más véleményen vagyunk, nem beszélve a TTIP-ről, vagyis a transzatlanti kereskedelmi megállapodásról, amit én hevesen ellenzek. Kétlem, hogy örül amúgy annak, hogy az LMP-ben politizálok, de elfogadta.