Az MSZP szolidárisabb Európát akar

Tóbiás József Nagykálló, 2015. június 6.
Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője a párt juniálisán tartott sajtótájékoztatót követően a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykálló-Harangodon 2015. június 6-án.
MTI Fotó: Balázs Attila
Az ország le- és szétszakadásáról beszélt Tóbiás József, az MSZP béremeléssel rendezné a helyzetet
Vágólapra másolva!
Diplomatákkal való találkozója után Tóbiás József, az MSZP elnöke úgy értékelt: az uniós források elapadásával kiürültek a gazdaságpolitika tartalékai, így Magyarország leszakad Európa versenyképes részétől. Tóbiás szerint a társadalom tudja: jövője jelentős részben attól függ, milyen viszonyt ápol az ország az EU-s tagállamokkal.
Vágólapra másolva!

Magyarország az európai közösség teljes jogú és egyenrangú tagjaként kíván politizálni, az MSZP pedig

nem tér le arról az útról, amely egy erősebb, szolidárisabb Európa létrehozásához vezet

- mondta az MSZP elnök-frakcióvezetője kedden, miután több mint harminc ország nagykövetével, illetve diplomatájával találkozott.

Tóbiás József Forrás: MTI/ Balázs Attila

Kiürültek a gazdaságpolitika tartalékai

Tóbiás József elmondta, a találkozó egyik témája a gazdasági helyzet volt, szerinte világosan látszik ugyanis, hogy Magyarország leszakad a visegrádi négyektől, az Európai Unió versenyképes országaitól.

Megbukott az unortodox gazdaságpolitika,

ami valójában az elmúlt 25 év neoliberális gazdaságpolitikájának folytatása – jelentette ki Tóbiás.

Az MSZP elnöke szerint ennek a gazdaságpolitikának kiürültek egyedüli tartalékai, az uniós források. Ennek hiányában gondban van a magyar gazdaság - mutatott rá. Közölte, ennek következménye, hogy az egészségügyet, az oktatást és a szociális területet nagy mértékben érinti a forrásmegvonás, a "kivéreztetés".

Tóbiás József beszámolt arról is, hogy a találkozón a korrupcióról is beszéltek.

Szerinte intézményesített, törvényesített korrupcióról lehet beszélni Magyarországon.

Jogszabályokkal vesznek el olyan vagyonelemeket, mint a takarékszövetkezetek, a trafikok, az állami földek - mondta.

Az MSZP elnöke beszélt arról is, hogy a találkozón világossá tették, hogy a magyar társadalom egy szolidárisabb és biztonságosabb európai közösségben érdekelt. Szerinte az állampolgárok tudják, hogy jövőjük jelentős részben azon múlik, hogy az uniós tagállamokkal milyen viszonyt ápol Magyarország.

Tóbiás József elmondta, hogy a találkozón az MSZP másfél hét múlva esedékes tisztújító kongresszusáról is szó volt. Nem személyi, hanem tartalmi kérdésekről esett szó ezzel kapcsolatban - jelezte. Arról beszéltek, melyek azok a programpontok, amelyekkel 2018-ban többet szeretnének, mint kormányváltás.

A Fidesz szerint a baloldal célja a bevándorlókkal teli Európa

A Fidesz-frakció közleményben reagált Tóbiás József szavaira. Azt írják: "A szocialisták készek a nemzeti érdekek feladására, Brüsszel bevándorláspolitkájának végrehajtására és ezt ma siettek a diplomaták előtt is világossá tenni." A Fidesz szerint ezzel szemben a legfontosabb kérdés Magyarország függetlenségének megőrzése, és az, hogy az, hogy az Európai Bizottság ne dönthessen Magyarország beleegyezése nélkül a migárnsok betelepítéséről.

A közleményben azt is megjegyzik: Tóbiás József minden bizonnyal nem beszélt a diplomaták előtt az MSZP-hez köthető korrupciós ügyekről, és arról sem, hogy kormányzásuk alatt "csaknem Görögország sorsára juttatták az országot."