Offshore cégek Spéder cégcsoportja körül

Horizontal
FILE - Aerial view of the Panama City bay taken on March 23, 2015. Close aides of Russian president Vladimir Putin are among those whose assets feature in a vast expose of tax havens published on April 3, 2016 after a year-long investigation into 11.5 million leaked documents. The assets of around 140 political figures -- including 12 current of former heads of states -- are mentioned in the revelations, according to the probe by the International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) and German daily Sueddeutsche Zeitung. AFP PHOTO/ Rodrigo ARANGUA / AFP / RODRIGO ARANGUA
Vágólapra másolva!
A 2000-es évek eleje óta komoly offshore-háló alakult ki az egyik legnagyobb magyar médiacég, a Spéder Zoltán nagyvállalkozó érdekeltségbe tartozó CEMP-csoport mögött – írja a Magyar Idők. A 2000-es évek elején egy ciprusi cég lett a meghatározó tulajdonos, az évtized közepén pedig egy, a Mossack Fonseca ügyvédi irodához is köthető, Seychelles-szigeteki cég. A csoport mögül 2013-ban tűntek el az offshore cégek. 
Vágólapra másolva!

A Magyar Idők mai cikkében arról ír, hogy a 2000-es évek második felében egy közvetlenül

a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodához kapcsolható cég is feltűnt

az Indexet is magában foglaló CEMP-médiacsoport tulajdonosai között. A csoport mögött azonban nem ekkor jelentek meg először offshore cégek.

Panamaváros, ahol a Mossack Fonseca központja is található Forrás: AFP/Rodrigo Arangua

A Wallis és a Flemingouse

A Magyar Idők cikke szerint az Index tulajdonosai között

először 2002-ben jelent meg offshore cég,

a lexingtoni bejegyzésű amerikai Impro LLC, amely 2004-ig volt a lap tulajdonosa. Ebben az időszakban több Wallis-érdekeltségű tulajdonos jelent meg a cég mögött, majd 2004 decemberében két cég, a Nobilis Kristóf alapította Sydinvest Rt. és egy ciprusi offshore cég, a Fleminghouse Investment Limited lett a két fő tulajdonos.

A Magyar Idők szerint a Fleminghouse 99 százalékos tulajdonosa is a Wallis volt, a külföldön bejegyzett cég kézbesítési megbízottja és egyik ügyvezetője ekkor Bajnai Gordon későbbi miniszterelnök volt. A Fleminghouse maradék 1 százalékát pedig a Veres Tibor Wallis-alapítóhoz kötődő Well Invest Kft. birtokolta.

Ezt követően, 2005. áprilisában az Indexet kiadó társaság 90 százalékos tulajdonosa a Sydinvest Rt. – 2007-től Közép-Európai Média Kiadó Zrt. (CEMP) - lett. A Sydinvestben egy 2007 novemberi tőkeemelés után lett tulajdonos Spéder Zoltán - 90 ezer részvény felett Nobilis, 10 ezer felett pedig Spéder rendelkezett.

Spéder Zoltán a 2014-es Junior Prima díjátadón Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A panamai szál

2008 januárjától a CEMP többségi tulajdonosaként a Seychelle-szigeteken bejegyzett Whitestone International Ltd. tünteti fel a társaság alapszabálya – a Magyar Idők szerint a Whitestone-hoz 80 ezer CEMP-részvény került, 10-10 ezer pedig maradt Spéder és Nobilis birtokában.

A Whitestone bejegyzését az április elején kirobbant offshore-botrány főszereplő Mossack Fonseca ügyvédi iroda intézte,

a céget Genfben hitelesítették.

A Whitestone ügyvezetője ekkoriban a Panama-papírokban is megtalálható Rey Taylor volt. Taylor jelenleg egy új-zélandi cég, az Orion Trust ügyvezetőjeként hirdeti szolgáltatásait. Igazgatótársa a Whitestone-ban pedig a panamai illetőségű Giselle Yajaira Ocampo Fonseca volt.

A Mossack Fonseca panamavárosi központja Forrás: AFP/Eduardo Grimaldo

A Whitestone részesedése 2011. februárban csökkent 50 százalék alá a CEMP-ben. A 2011-es cégiratokból nem derül ki, hogy ekkor ki lett a CEMP többségi tulajdonosa, a jegyzőkönyvek szerint Spéder 23, Nobilis pedig 10 szavazati arányt kifejező részvénnyel rendelkezett.

Offshore helyett szlovák cég

A Magyar Idők cikkében azt írja: 2012 májusában jelentek meg újabb offshore cégek a CEMP-csoport mögött azzal, hogy hogy a ciprusi Corintia Services Ltd. lett a CEMP részvényeinek 24,5 százalékos tulajdonosa. Hasonló részesedést szerzett a szlovákiai bejegyzésű CEMP As. is, Spéder Zoltán részesedése pedig 33 százalékra nőtt – ezzel együtt a Whitestone üzletrésze 18 százalékra csökkent.

Azt nem lehet tudni, hogy ekkoriban ki állt a Whitestone mögött

– Spéder korábban azt nyilatkozta: nem ő volt a cég tulajdonosa.

A Magyar idők szerint 2013-ban „offshore-talanították” a CEMP-et, azóta a szlovák CEMP és Spéder Zoltán az Index tulajdonosa.

Kerestük a CEMP-et is, amint válaszolnak, frissitjük a cikkünket.