Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Klik: A dömsödi tanárok nem szándékosan húzatták le a gyerekek bugyiját

Vágólapra másolva!
Egy takarítónőt kirúgtak, három tanárt kétéves bérbefagyasztással büntetett a Klik. A dömsödi általános iskolában úgy próbálták kideríteni, melyik kislány piszkított a WC mellé, hogy csoportosan letolatták velük a bugyijukat. Az ügyben a ráckevei kapitányság nyomoz, gyanúsított még nincs. A Klik az ügyre azt reagálta, hogy a tanárok nem szándékosan tették, amit tettek, tartottak a fertőzésveszélytől, és meg akarták előzni a további eseteket. A tanárokat a Klik érzékenyítő tréningre küldi, a gyerekeknek és a szülőknek pszichológus segítségét ajánlotta fel.
Vágólapra másolva!

A dömsödi általános iskolában valaki­ az illemhely mellé piszkított, a problémát pedig embertelenül orvosolta a pedagógusokból és takarítónőből összeállt bizottság, írja a Blikk. A lap szerint a 2. b és 3. c osztályos diák­lányokat egyszerre hívták az udvarra, és sorba kellett állniuk.­ Ezután a tanárnők és a takarítónő

hármasával hívta­ be őket az egyik terembe, majd mindenkinek le kellett vennie­ a bugyiját és pucsítani a tanároknak, hogy megtudják, ki kakilt a WC mellé.

Úgyis lehúzzák a bugyiját

Az egyik édesanya azt mondta, van olyan gyerek, aki azóta iskolába sem ment. Amikor a szülők panaszkodtak az eljárásra, szerintük

az egyik tanár flegmán azt felelte: 5 év múlva úgyis lehúzzák a bugyiját.

A takarítót kirúgták, a tanárokat nem

A szülők a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz (Klik) fordultak panasszal, az ügyben indított vizsgálatot pedig már le is zárták.

A takarítónőt elbocsátották, míg a pedagógusokat azzal büntették, hogy két évig nem kaphatnak fizetésemelést,

illetve mindhárom pedagógus megbüntetését javasolták a Pest megyei tankerületi igazgatónál. A ráckevei kapitányság nyomoz, gyanúsított még nincs.

A Klik reagált

Írásbeli megrovást kaptak azok a pedagógusok, akik a dömsödi általános iskolában a gyermekek fehérneműjét ellenőrizték arra hivatkozva, hogy a lánymosdót valaki nem rendeltetésszerűen használja - közölte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik). Egyúttal jelezték: tévesek azok a sajtóhírek, amelyek az intézményben történtekről megjelentek.

A központ a közleményében azt írta, a Dömsödi Széchenyi István Általános Iskola egyik telephelyén valaki több alkalommal nem rendeltetésszerűen használta a lánymosdót. A tanítók többször megkérdezték a gyerekeket, hogy ki volt az, de senki nem vállalta. Felhívták a figyelmüket a fertőzésveszélyre és a higiéniára, majd május 27-én újból előfordult az eset. Ekkor úgy döntöttek, hogy a gyerekek fehérneműjét ellenőrzik, az ügyben három pedagógus és a telephelyen dolgozó takarító vett részt.

Nem szándékosan alázták meg a gyerekeket

A tankerülethez június 1-jén érkezett szülői bejelentés az esetről, azt követően azonnal megkezdődött a vizsgálat. Ennek során a tankerület igazgatója megállapította, hogy a pedagógusok a közalkalmazotti jogviszonyból származó kötelesség vétkes megszegését követték el.

Tettük nem volt szándékos, azért tették ezt, mert tartottak a fertőzésveszélytől, és a további eseteket szerették volna megakadályozni

- olvasható a Klik közleményében, amelyben arra is kitértek, hogy az érintettek a tettüket megbánták, többszörösen bocsánatot kértek, amit a szülők el is fogadtak.

Volt szülő, aki a tanárok pártjára állt

Több levél érkezett a tankerülethez a pedagógusok védelmében, ezekben szülők azt kérik, hogy továbbra is az említett pedagógusok tanítsák a gyermekeiket, hiszen tapasztalt pedagógusokról van szó. A központ közölte azt is, hogy a pedagógusokat elmarasztalták, írásbeli megrovást kaptak. A technikai dolgozó szerződése július 1-jén lejár, azt nem hosszabbítják meg.

A gyerekeknek pszichológus segít

Emellett a szakszolgálat közreműködésével

a tankerület szakember (pszichológus) segítségét ajánlotta fel a gyerekeknek és a szülőknek.

Jelezték:

a pedagógusok a nyár folyamán érzékenyítő tréningen vesznek részt,

amelyen felfrissíthetik a gyermekvédelemmel, a gyermeki jogok gyakorlásával kapcsolatos ismereteiket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről